• Eigen recept

Tjap Tjoy (MIJN VERSIE) veel beter dan van de Chinees

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

300 gr kipfilet (in reepjes)
1 rode ui (halve ringen)
1 grote ui (halve ringen)
½ rode peper (zonder zaad)
2 teentjes knoflook (geperst)
2 wortels (in reepjes)
200 gr peulen
1 prei (in halve ringen)
1 gele paprika (in reepjes)
200 gr champignons (gehalveerd)
125 gr taugé
1 t sereh
1 t laos
Mestpuntje ve-tsin
1 t gemberpoeder of 1 ½ cm verse gember
2 el zonnebloemolie of wokolie
1 ½ el oestersaus
1 ½ - 2 el lichte chinese sojasaus
100 ml warme kippenbouillon
Beetje maizena (indien nodig)

HULPMIDDELEN

Wok

Tjap Tjoy Eindresultaat

mijn versie om van te smullen

Groente

wassen, snijden en in RVS vergiet doen

Verse kipfilet

van blije kippen in stukjes snijden

Eerst kip wokken
Dan groente wokken

kip even apart en later weer terugdoen

Taug erbij

als laatste

Bijgerecht

heerlijk smullen


Je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die, de weinige keren dat ik bij de afhaalchinees zit, Tjap Tjoy bestellen. Ergens wel te begrijpen want het is één en al gezondheid op je bord. Ik bestel het nooit, enige wat ik wel eens haal is heerlijke Pekingeend want dat maken en zo`n eend douchen in de hete olie tot krokant is me teveel werk. Echter dit is dan mijn versie van Tjap Tjoy, lekker gezond, kleurrijk, ziet er leuk uit, slank, vol vitamines en een mooie combinatie van oosterse smaken. Probeer zelf maar en dan hoor ik graag of deze versie van mij lekkerder was dan van jouw (afhaal)Chinees.

Bereidingswijze

Was alle groente, maak ze schoon en snij ze zoals staat beschreven. Snijd de kipfilet in reepjes. Bewaar apart van de rest. Doe de groente in een roestvrijstalen vergiet en laat uitlekken. Neem een wok, verwarm deze tot heet, doe daar de olie in. Die olie is zo heet. Wok eerst de kipfilet totdat ze goudbruin zijn, dan eruit halen. Begin dan in delen de groente te wokken, het hardste het eerste want heeft de meeste tijd nodig. Voeg dan de smaakmakers toe, de champignons, blus af met de warme kippenbouillon en wok tenslotte de kipfilet nog even mee. Die groenten moeten namelijk wel wat knapperig blijven want dat is het lekkerste. NB. Die bouillon moet warm zijn daar anders de wok teveel afkoelt. Indien nodig het laatste vocht eventueel wat binden met maizena. Tenslotte nog een opmerking over Ve-Tsin. Ik weet dat veel mensen er panisch voor zijn of zelfs denken er allergisch voor zijn, maar dit is overdreven. Dit spul is uitsluitend bedoeld om smaken wat naar voren te halen c.q. te versterken, maar veel Chinese restaurants gebruiken er veel te veel van. Een mespuntje kan derhalve echt geen kwaad en schaadt niks of niemand en anders laat je het achterwege. Smaak is lekker zacht/zoet met wat pit, erg lekker. Nu maar lekker smullen !

Serveertips

Wok er eventueel Chinese noedels/mihoen bij of serveer lekker met witte rijst.

Leuk recept? Deel het
Reacties (23)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies