Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Tournedos met een verrassende saus

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 2 personen

  • 2 tournedos van ± 150 gr per stuk (Ik had één stuk van ruim 300 gram)
  • 1 tl witte peperkorrels.
  • 1 tl zwarte peperkorrels.
  • 1 tl groene peperkorrels.
  • Snufje chilipoeder.
  • 1 el olijfolie. (geen extra vergine, gewone olijfolie geschikt voor bakken)
  • Klontje roomboter. (± 30 gram)
  • 1 grote sjalot. (fijn gesneden)
  • 1 klein teentje knoflook (of neem een ½ grote) geraspt of door de knijper.
  • 60 ml rode port.
  • 1 el balsamico azijn.
  • 60 ml runderbouillon. (zelfgemaakt of van een blokje)
  • 1 tl verse rozemarijnnaaldjes fijngehakt.
  • 10 gr pure chocolade (maar niet te bitter dus van ± 46-50 % cacao)
  • Zout naar smaak.
  • Blauwader kaas. (optioneel)


HULPMIDDELEN

  • Pan waar de tournedos niet te veel ruimte hebben.
  • Vijzel voor de peperkorrels. (of sla er bvb met een zwaar voorwerp op)
  • Aluminiumfolie.
  • Vleestang.

Foto: Deon

Tournedos met een verrassende saus

Druk peper even goed aan.

Vlees in beweging houden

Voeg roomboter toe

Laat rusten in aluminiumfolie

Sjalot en andere kruiden op zacht vuurtje.

Giet port & balsamico azijn erbij

Voeg bouillon toe en breng aan de kook

Voeg chocola toe tot het smelt en saus dikker wordt.

Saus ingedikt

Ros van binnen

Geserveerd met geroosterde groenten uit de oven

Chocola die ik gebruikt heb


Aangezien Valentijn er aan komt wilde ik eens een hartig recept met chocola proberen.
De meeste informatie van een Amerikaanse site geplukt en toen zelf het recept helemaal naar mijn eigen smaak veranderd. Ingrediënten toegevoegd of weggelaten, hoeveelheden veranderd enzovoort. De chocola die toegevoegd is, is weliswaar een heel klein stukje maar dat is juist het geheim van deze heerlijke saus.
Ik kocht een prachtig stukje tournedos bij een slagerij op het Wateringse veld in Den Haag. Enfin, ik ben er blij mee (met de slager en het vlees). Je kunt voor dit gerecht natuurlijk ook een goede biefstuk nemen die is wat minder prijzig.
Dit was zo lekker dat ik het dus graag op smulweb zet om te delen met een ieder die er belangstelling voor heeft.
En Valentijn of niet (ik vier het niet) ik maak dit zeer zeker meer want wij hebben echt zitten smullen. Ik laat dan wel de saus iets minder dik worden dus doe voeg ik de volgende keer iets meer bouillon toe.

Voorbereiding

  • Voordat je begint.
  • Laat het vlees voor ongeveer ½ uur op kamertemperatuur komen en dep droog.
  • Meet/weeg alles af.
  • Doe de peperkorrels in de vijzel en maak ze niet al te fijn.
  • Rasp knoflook of pers door de knijper.
  • Snijd/hak rozemarijn fijn.
  • Maak de bouillon voor de saus.
  • Bestrijk de tournedos met wat olijfolie.
  • Strooi de peper uit de vijzel op het vlees en druk even goed aan.(nog geen zout toevoegen)

Bereidingswijze

  • Giet de olie in een hete Koekenpan en leg het vlees erin.
  • Blijf het vlees met je tang zachtjes over de bodem bewegen, als het een dik stuk vlees is neem dan ook de zijkanten mee.
  • Na ongeveer 1 minuut het vlees draaien.
  • Na een minuut weer draaien en dan het vuur wat lager zetten en een klontje roomboter toevoegen.
  • Nu ligt het aan je smaak 2-3 minuten iedere kant `Rare` (rood van binnen)
  • 4-5 minuten `Medium` en 6-7 minuten `Well done`
  • (En natuurlijk ligt het aan de dikte van je tournedos of biefatuk)
  • Haal ze uit de pan en leg op een bord, bestrooi ze met wat zout naar smaak en dek goed af om ze warm te houden.
  • De saus
  • Doe de sjalot en knoflook, rozemarijn en snufje chilipoeder in dezelfde pan en bak op zacht vuurtje voor ± 1-1½ minuut.
  • Giet de port en balsamico azijn erbij en laat zachtjes pruttelen tot de saus wat dikker wordt (na ± 2-3 minuten).
  • Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt zet je het vuur wat lager voeg je de chocola toe tot het smelt en de saus wat dikker wordt.
  • Serveer de tournedos met wat blauwe kaas erop (als je dat lekker vindt) je kunt het verkruimelen of gewoon een klein stukje bovenop leggen.

Serveertips

  • Ik heb rode aardappels met zoete aardappel (witte zoete aardappel dit keer) en paprika geroosterd in de oven bij geserveerd.
  • De aardappels even voorgekookt.
  • Dit alles met wat fijngesneden verse rozemarijn en een hele (ongepelde) teen knoflook ertussen in Ovenschaal gedaan en die naderhand uitgeknepen.
  • Met olijfolie besprenkeld en toen in de oven gezet voor (op 210° C) voor ± 40 minuten.
  • Toen de tijd bijna om was heb ik de tournedos gebraden.
  • Uiteraard kan je dit met allerlei groenten of wat je lekker vindt serveren.



Leuk recept? Deel het
Reacties (10)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top