Goddelijke seafood-curry

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

VOOR DE BOEMBOE (ca 0,5 liter):
100 gram knoflook
75 gram sjalot
25 gram kemirienoten
20 gram verse koenjit = geelwortel
10 gram verse kencurwortel
20 gram verse djahe = gemberwortel
(alle wortels geschild)
1 eetlepel ketoembar (korianderzaad)
20 gram chilipeper (lombok is nauwelijks `heet` in dit gerecht dus voeg rawit toe als je meer vlammetjes wilt)
1 theelepel trasi (garnalenpasta)
1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
1 middelgrote tomaat, ontveld en zonder zaad
2 dl zonnebloemolie
zout en peper

VOOR DE CURRY:
4-5 eetlepels boemboe
1 dl olie
2,5 dl kokosmelk (uit blik)
1,25 dl smakelijke visbouillon
circa 8 ons van diverse soorten zeevis, bijvoorbeeld tonijn, zeewolf, zeebaars, zwaardvis, inktvis, tijgergarnalen
1-2 theelepels worcestershiresuas
2 theelepels citroensap
zout en peper naar smaak

HULPMIDDELEN

Foodprocessor / staafmixer (of vijzel)

Foto: deonart


Een verrukkelijke viscurry van het godeneiland Bali. Ik raakte verslingerd aan dit gerecht bij restaurant The Sand in Sanur; op mijn laatste vakantiedag kreeg ik het recept van de chefkok. En thuis smaakt het net zo heerlijk als in tropisch Bali!

Voor dit gerecht moet je eerst even een `boemboe`maken. Klinkt als veel werk, maar het is zo gebeurd. Dus hup naar de toko voor verse kruiden en naar de visboer voor verse vis. En dan vanavond is het alsof er een Balinees engeltje op je tong.....

Voorbereiding

Maak eerst de boemboe:
Doe alle ingredienten behalve olie, zout en peper in de foodprocessor. Maal het zo fijn mogelijk. Verht de olie in een pan met teflonbodem, fruit daarin de boemboe een paar minuutjes op niet al te hoog vuur (roeren). Draai het vuur uit, kruid de boemboe met wat zout en peper, laat afkoelen.
De boemboe blijft een paar dagen goed in de koelkast.
Ik heb het in porties ingevroren. Je kunt het ook gebruiken om Balinese kippetjes, aardappeltjes of groenten te maken.

Bereidingswijze

Snijd de vis in blokjes van circa 50 gram (eventuele garnalen heel laten). Vermeng ze met worcestershiresaus, citroensap, zout en peper.
Verhit de olie in een ruime wok of hapjespan. Bak de vis hierin half gaar. Voeg dan 4-5 eetlepels boemboe toe (bewaar de rest in de koelkast) en roerbak de boel een minuutje. Voeg kokosmelk en visbouillon toe en laat het even sudderen tot de vis gaar is. Dat is in een paar minuutjes gepiept, maar garnalen gaan heel snel: haal die er evt. wat eerder uit en voeg ze aan het einde weer toe (dan kun je ze alvast mooi even uit hun jasje halen).

Serveertips

Serveer met pandanrijst of lonton (kleefrijst), strooi daar wat gebakken uitjes/knoflook over. Als `groente`kun je denken aan Goi Cuon (koude vietnamese springrolls).
En een koude bintang erbij serveren!

Bron

The Sand, Sanur( Bali)

Leuk recept? Deel het
Wie wint de FoodAward 2014?

Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een Samsung-tablet (5x), Tefal-pannenset (10x) of Jumbo spellenpakket (5x)!

Stem en win »
Reacties (18)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies