recept voor het thuis maken van roggebrood

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN


Voorbereiding

750 gram gebroken rogge (Haal ik bij de lokale windmolen)
50 gram geplette boekweit (reformwinkel)
160 gram volkoren tarwe

675 cc kokend water
75 cc melasse rietbietsuiker (reformwinkel)

haverzemelen

Bakblik is van boven binnenwerks 24,7 x 10,5 x 7,5 cm
met deze hoeveelheden is het blik vol. kleiner of groter? omrekenen

Oven hetelucht 125 graden

Bereidingswijze

Meng kokende water met de melasse
hierdoor de rogge met boekweit roeren.
kom afdekken ( snijplank of iets dergelijks)
16 uur laten staan

Het kneden zal met de hand moeten omdat de meeste mixers niet sterk genoeg zijn.
Kneed de tarwe door het mengsel.
Het ontstane deeg is in de kom al tot een bol te vormen.

De zemelen op de werkplek leggen.
Nu de bol hierin wentelen, zodat de zemelen de hele bol bedekken.

Handen schoonspoelen en droog maken.
Het roggebrood tot een rol maken.
De rol roggebrood in het ingevette bakblik doen.
Het deeg plat drukken in het blik.
Het blik afdekken met alluminiumfolie ( om vocht vast te houden),
en in de oven van 125 graden plaatsen.

Na 3,5 uur het roggebrood uit de oven halen.
Het roggebrood uit het blik halen. Het folie weer losjes er overheen leggen.
Na 2 uur de folie weg halen en het damp water rond het brood weghalen.
Nu het brood afdekken door meteen plastic doos er overheen te plaatsen.
Wel zo dat de rand iets vrij is van het werkblad.

Als het roggebrood is afgekoeld, bewaren in de koelkast.
Na 3 dagen in de koelkast is het roggebrood afgerijpt.
Hoe droog je een roggebrood lekker vind bepaal je zelf.
En kun je beinvloeden met de afkoelingsperiode

Waar het omgaat is de hoeveelheid vocht in het roggebrood als het klaar is.

Het donkermaken van roggebrood gebeurd met zwarte mout.
Thuisbrouwers van bier gebruiken het.

Als je het ziet is het pikzwart. Ik denk het goudgele mout is verbrand.
Dat eet ik niet.

Bron

Hans

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van theoteeuwen

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De nr. 1 gezondheidsblender uit Amerika. Nu met hakmachine!

van 139,95
Alleen vandaag 69,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies