Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

OLIEBOLLEN beetje anders

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Ca 50 stuks
800 gr fijn volkorenmeel
2,5 theel zout
2 theel kaneel
¾ l melk
1 eetl gist
eventueel 50 g boter of kokosolie extra virgin
50 g of 2,5 eetl stroop
250 g rozijnen
geraspte schil van 1 citroen
1 tot 2 stevige appels in blokjes van ½ cm
kokosolie extra virgin



Voorbereiding

Meng het meel met het zout en de kaneel in een grote beslagkom.
Maak er een kuiltje in.
Los de gist op in een ½ kopje van de melk en giet dit in het kuiltje.
Giet er nog een scheutje melk bij.
Roer dit nu met een beetje van het meel tot een vloeibaar deegje en laat het
op een warm plekje staan tot er blaasjes op komen.

Smelt de boter, laat hem niet echt warm worden.
Voeg de rest van de melk toe en klop de stroop erdoor heen.
Giet dit in een nieuw kuiltje en roer alles van het midden uit tot een mooi
glad beslag.
Klop met een houten lepel nog een paar minuten stevig door.
Voeg op het laatst de rozijnen en de citroenschil erdoor.
Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat het beslag tot tweemaal het
volume rijzen.

Bereidingswijze

Verwarm ondertussen de kokosolie tot maximum 170°C.
Meng de blokjes appel door het beslag, het beslag gaat dan wel neerslaan
maar het rijst terug tijdens het bakken.

Haal met een ijsbolschepper het beslag uit de kom, en laat deze voorzichtig
in de olie glijden.
Bak eerst een proefbol aan beide kanten mooi bruin.
Dit duurt ca 5 à 7 min.
Haal deze oliebol met een schuimspaan uit de olie en snijd hem doormidden.
Als hij niet gaar is van binnen, maar aan de buitenkant wel een mooi
kleurtje heeft, wil dit zeggen dat je olie te warm is.
Wordt de oliebol echter niet bruin na 7 min. dan is de olie niet heet
genoeg.

Bak nu de rest van de oliebollen, maar zorg ervoor dat de bollen mooi naast
elkaar kunnen liggen.
Als je veel oliebollen tegelijkertijd bakt, koelt de olie af en dan kan het
10 minuten duren voor ze mooi bruin zijn.
Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en stapel ze dan mooi op een
bord.
Vers en warm zijn ze het lekkerst !

Serveertips

Variant: gefrituurde appelbollen (vervang de rozijnen door kleine
dobbelsteentjes stevige appel - vlak voor het bakken toevoegen)

Bron

Chef : Ellen Zaeyen



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van willeke-s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top