Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Iers soda brood

Door: alidada

Iers soda brood

IngrediŰnten

Even goed door elkaar roeren

Ei, boter en melk toevoegen

Paar minuutjes mixen

Maak een bal

Kruis erin en de oven in

Kijk of het gaar is

Mmm... breken of snijden het kan beide!

foto: deonart

  • Engels
  •  
  • Geplaatst op

Iers brood (Irish soda bread)
Het is zo`n supersimpel brood om te maken. Als je brood bij een soep of stoofpot wilt eten dan zet je het eten op, verwarm de oven voor en als je eten klaar is dan is je brood ook klaar.
De naam `soda bread` wordt gebruikt omdat er `Bicarbonate of soda` in zit. Bicarbonaat is een rijsmiddel, het is zuiveringszout. Te koop o.a. bij de apotheek.
Het brood blijft niet vers maar als er overblijft dan is het de volgende dag heerlijk als je het roostert! In de ochtend met bvb jam of kaas of maak er bruschetta van voor een lekker hapje. Het is echt smullen geblazen.
Ik maak dit al jaren maar heb er eigenlijk nooit aangedacht om op smulweb te zetten. Ooit het recept uit een Engels tijdschrift gehaald (ik had toen nog lang geen computer) maar daarna aangepast net zolang tot het naar mijn smaak was. Eigenlijk hoort dit met een mix van grof volkorenbloem + gewone bloem, ik bedacht dit op het laatste moment dus dit keer werd het gewone patentbloem.

Ontdek meer:

Ingrediënten 4 personen


  • 350 g bloem (eigenlijk helft grof volkoren meel en helft tarwebloem)
  • 10-15 gr suiker (kan weggelaten worden)
  • ┬Ż tl zout
  • 1┬Ż tl bakpoeder (flinke tl)
  • ┬Ż tl baksoda (Bicarbonaat = zuiveringszout)
  • (een tip van Deon, baksoda is ook verkrijgbaar bij de Toko)
  • 1 ei
  • ┬▒ 270 ml karnemelk (niet alles gebruiken, het ligt aan de bloem toevoegen kan altijd)
  • 35 gram zachte boter
  • Extra bloem voor het werkblad + over het brood te strooien


Verder heb je nodig


Bakplaat, bakpapier, (of bestuif bakplaat met bloem of vet in), mes. Kom, Mixer.


Voorbereiding

  • Even voordat je begint; Het deeg hoeft niet te rijzen. Het mag niet te lang `bewerkt worden` of met nu met je handen, met mixer of Keukenmachine is.
  • Het moet een vrij zacht en vochtig deeg zijn. Je kunt het met de hand kneden maar dat duurt uiteraard iets langer.
  • Ik heb het nu eens niet met de hand gekneed of in de keukenmachine gedaan maar gewoon een mixer met deeghaken genomen. In een paar minuten is het `gepiept`.
  • Het hangt van de bloem af hoeveel karnemelk je nodig hebt dus neem eerst minder dan de aangegeven hoeveelheid en als het niet voldoende is giet je er nog een scheutje of twee bij. Net zolang tot het een samenhangend zacht deeg is.
  • Laat dit deeg niet staan, ga zodra het klaar is het gelijk tot een bol vormen.
  • Bestrooi met bloem, het zal aan alle kanten kleven maar ga rustig door met een bol vormen en zet in de oven.
  • Als je het te lang kneedt wordt het brood taai.
  • De karnemelk in dit recept activeert de rijsmiddelen die in dit brood zitten, heb je geen karnemelk in huis voeg dan ┬Ż tl bakpoeder toe aan gewone melk (informatie van internet, en niet uitgeprobeerd omdat ik altijd karnemelk gebruik).

  • De bloem hoeft niet gezeefd te worden.
  • Weeg ingredi├źnten af.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 190┬░ C - hete luchtoven 170┬░C

    Bereidingswijze

    • Doe bloem, suiker, zout, bakpoeder en baksoda in een kom en roer even goed door elkaar met een spatel.
    • Voeg dan het ei, boter en karnemelk (eerst bvb 240 ml) toe.
    • Mix kort maar zo tot het een kleverige massa wordt en de bloem is opgenomen, zo niet voeg dan nog wat karnemelk toe.
    • Bestuif het werkblad met bloem.
    • Haal de massa uit de kom
    • Doop je handen in de bloem want het deeg kleeft aan alle kanten aan je handen.
    • Vorm er een bal van, lukt het niet voeg wat bloem toe.
    • Neem en mes en maak een kruis in het midden (zo kan het brood openbarsten, dat hoort en bovendien is het dan ook makkelijk te breken)
    • Leg op de bakplaat en schuif in het midden van de oven voor 40 minuten.
    • Haal uit de oven na 40 minuten, prik met een houten prikker in het midden, als die schoon blijft is het brood gaar.
    • Je kan ook het brood even omkeren en op de bodem kloppen. Als het hol klinkt is het goed.

  • Serveertip

    • Heerlijk brood, lekker bij bvb soep, stoofpot enz. om de heerlijke sappen `op te moppen`.
    • Ook heerlijk geroosterd.
    • Het brood blijft niet vers zoals ik al schreef vers maar de volgende dag kan je het lekker roosteren smeer er jam op of neem een lekker plakje kaas.
    • Of maak er een bruschetta van als een lekker hapje in de middag of bij de borrel, heerlijk met knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde)ham enz. enz.

    Bron

    Oud Engels tijdschrift en aangepast aan eigen smaak



    Deel dit recept

    Reacties (28)

    Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


    Over de plaatser
    Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
    Leuk kookboek om te volgen
    ?
    Meest bekeken
    Kooktip!
    Maak je koelkast leeg

    Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

    Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

    Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

    Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

    Volgend recept
    Top