Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 knolselderij
3 prei in halve ringen
2 winterwortels (julienne)
1 stengel bleekselderij (halve ringen)
500 gr spliterwten
2 bosjes selderij
1 grote ui
2 aardappels
Handje verse peterselie
3 bouillonblokjes rund
2 bouillonblokjes groente
500 gr speklappen óf schouderkarbonade
5 peperkorrels
Zeezout
Zwarte peper uit je molen
3 liter water
2 ambachtelijke rookworsten


HULPMIDDELEN

Grote pan, RVS vergiet

Nogmaals deze verse Erwtensoep

gemaakt op 04-01-13, litertje of 8 en heerlijk! Ook prima in te vriezen

Foto van: mobiel_1334811338

lekker maken en van genieten!

Verse eigen erwtensoep

met ambachtelijke rookworst

De spliterwten

doe in rvs vergiet en was ze

Halverwege

water met bouillon, erwten en vlees pruttelen

De knolselderij

fijnsnijden, in rvs vergiet en wassen, dan toevoegen

Bijna klaar

doe de groente erbij en de selderij en laat nog 20 minuten pruttelen


Het is weer zover, het is koud buiten, het vriest hier nu ik dit recept schrijf en zojuist dus de eerste echte verse `snert` van het jaar gemaakt. Verantwoord gevuld en erg voedzaam. Heerlijk en veel lekkerder dan uit een blik of zak of die kant en klare van de Hema. Een grote pan verse soep en hij is op dag 2 nog veel lekkerder! Ook erg makkelijk als er mensen aanschuiven want iedereen vind het wel lekker. Niet echt moeilijk, iedereen kan dit maken. Hier kan iedereen het hele najaar, de hele donkere periode en de hele winter van genieten. Het kookproces is slowcooking en de helft sneller de snelkookpan. Ik hoor wel wat men er van vond, maar deze is vreselijk lekker. Géén natte vingerwerk door er maar een half varken in te smijten, maar verantwoord gevuld met goede en lekkere dingen. Eet smakelijk!

Bereidingswijze

Neem een hele grote pan en vul die met het water. Voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Doe de spliterwten in een vergiet en was ze. Als het water kookt voeg je ze toe met de peperkorrels. Laat nu langzaam ~2 uur pruttelen en roer af en toe om totdat het een groene massa wordt zonder harde brokjes van erwt. Snij het vlees klein en voeg het toe. Dan kan het meekoken totdat het zacht is en uit elkaar valt. Ook dit geeft smaak af. Snij de groente, de knolselderij in blokjes, prei in ringen, de ui in halve ringen en wortels in kleine stukjes. Doe nu de groente er bij en de aardappel in stukjes (deze bindt vloeistof en zorg dat het wat dikker wordt, zetmeel). Laat zo nog 25 minuten doorpruttelen, de groente wordt nu lekker zacht en er is een rijk gevulde, gezonde soep. Maak hem af met wat vers gesnipperde peterselie en de bladselderij. Proef even en voeg dan eventueel nog wat zout en peper toe. Laat de rookworst in een aparte pan met water opwarmen op 80 graden, niet koken want anders gaat hij stuk. Zo blijven de lekkere sappen in de worst bewaard! Snij de worst in dunne plakjes en voeg toe aan de soep. Lekker smullen maar weer! Krijgt men geen spijt van want is erg lekker en gezond. Om er nog wat extra pit aan te geven kan er in de kom nog wat maggi in naar smaak. Blijf wel af en toe roeren want er is niets viezers dan aangebrande snert en ook deze soep is prima in te vriezen en dan maanden houdbaar.

Serveertips

Lekker met roggebrood en wat katenspek of met wat stokbrood met kruidenboter. Drink er een mooie, volle, rode wijn bij.



Leuk recept? Deel het
Reacties (19)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top