Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

Door: pwiggers

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


Plm. 750 gram spitskool
1 prei
250 gram champignons
150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes
1 eetlepel neutrale olie
peper, zout
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
cayennepeper naar smaak
1 + 1 eetlepel mosterd
200 ml crème fraîche
750 gram kruimige aardappelen
50 geraspte belegen kaas


Verder heb je nodig


Wok
grote ovenschaal
aardappelstamper

Was echt super lekker !!

Ger1958

gemaakt door Agnes, was lekker.

Heerlijke ovenschotelspitskool met champignons, prei, champignons en spekreepjes

Heerlijk uit de oven met een knapperige bovenlaag

Ovenschotel spitskool met champignons en spekjes

Heerlijk!

Net uit de oven!
Spekreepjes, champignons en prei

Roerbakken!

Aardappelen stampen met cr�me fraiche en mosterd.

Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool.
Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in de wok.
Bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze plm. 2 minuten mee. Doe dan de spitskool erbij en roerbak alles nog plm. 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. (De spitskool moet nog knapperig blijven!)
Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.
Doe de kool in een vuurvaste ovenschool.

Laat de gare aardappels goed droog stomen.Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de rest van de crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de aardappelen.
Strijk de aardappelen uit over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.
Als de ingrediënten nog warm zijn kun je de schaal ook even onder de grill zetten tot de kaas goudbruin is.

Serveertip

Lekker met alle soorten vlees.



Deel dit recept

Reacties (84)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top