Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Mijn versie van boerenkool stamppot met rookworst, heerlijk!

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr
8 grote iets kruimige aardappels of 9 10 kleintjes
3 grote uien (gesnipperd)
250 gr gerookte spekreepjes of blokjes
Flink wat olijfolie
1 el zongedroogde tomaatjes
1 bouillonblokje rund
Zeezout
2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten


HULPMIDDELEN

Grote kookpan met deksel, kleinere kookpan en koekenpan

Boerenkool kookt met de aardappels

met wat zout en beetje bouillon

Spekjes en uitjes licht uitbakken
Rookworst in aparte pan

niet koken, maar warmen op 80 graden. zo gaat hij niet stuk!

Eindproduct alles bij elkaar

bord op onderzetter, smaakmaker er bij, de worst en dit smaakt niet flauw, maar heerlijk!


Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus. Hele najaar en winter lekker van genieten.

Bereidingswijze

Schil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 22 minuten langzaam koken. Zet ook in een andere pan ondertussen de verse rookworst op en laat die langzaam warm worden. LET OP: niet laten koken want dan barsten ze en lopen al die heerlijke sappen weg. Stoppen met verhitten bij 80 graden en dan gebeurt er niks. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een Mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie (met die smaken) wordt het smeuig. Je ziet om het af te maken komt er geen melk of boter meer aan te pas! Dit is heel veel keren lekkerder en olijfolie is plantaardig en zijn gezonde vetten! Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Als je het nog smeuiger wilt dan giet je er gewoon wat olijfolie uit die fles bij, maar dit is veelal niet nodig. Leg nu de rookworsten op een groot bord of plank en snij deze in plakjes. Serveer deze er bij. Ik ben misschien royaal, maar reken ½ worst p.p. en vaak eet ik nog meer. Smullen maar !

Tenslotte nog even wat over rookworst. Er zijn er zoveel en elke super heeft wel zijn huismerk, maar al die vieze voorverpakte dingen die vind ik niet te vreten. Ik was vroeger al beter gewend. Wij hadden altijd top rookworst van een ambachtelijke slager, maar die is ook al gestopt. Sommige Hollanders zweren bij Unox, maar ik vind ze ronduit smerig. Goede rookworst is de eigengemaakte van elke keurslager en in AH heb je de Veluwse rookworst (bij Plus de verse van Gijs). Prijs € 2,79. Dat is een ambachtelijke worstmakerij annex rokerij op de Veluwe en die smaken verdraaid goed! Als laatste adviseer ik de alom vertrouwde HEMA worst, wie lust die nou niet. Is van alle standaardworsten ook de best geteste qua smaak (kassa vorig jaar). Zo kun je het hele seizoen genieten van je stamppotje of erwtensoep of als je smaakvolle rookworst wilt eten.



Leuk recept? Deel het
Reacties (42)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top