Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

  • Frans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 kg magere riblappen, in blokken
250 gr. zilveruitjes
4 teentjes knoflook, fijn
250 gr. gerookte magere spekreepjes
1 grote winterwortel in stukken
400 gr champignons in plakjes
4 stengels bleekselderij in partjes
Bosje peterselie (gesnipperd)
3 el bloem
4 dl rode wijn (zie boven)
2 flinke scheuten cognac
4 dl runderbouillon
2 takjes verse tijm
3 laurierblaadjes
50 gr roomboter
Zeezout
Zwarte peper uit je molen


HULPMIDDELEN

Grote kookpan op slowcooker

Franse Boeuf bourguignon

heerlijke, klassieke, stoverij, echt zalig!


Boeuf Bourguignon was vroeger gewone dagelijkse boerenkost, maar ondertussen is het pure haute cuisine. Dit stoofgerecht wordt wereldwijd veel gegeten en wordt erg goed gewaardeerd. Deze is wel heel lekker, maar dat komt door de saus. Ik doe net even wat meer zodat het nog lekkerder wordt. Wel is van belang dat je goede wijn gebruikt zoals bijvoorbeeld Merlot, rode Macon of een Bourgogne. Dit is krachtige rode wijn en geeft dus veel smaak af en dat is bij dit stoofgerecht nou net de bedoeling. De cognac geeft de saus een extra lekkere twist. Probeer zelf maar en dan praten we wel verder.

Bereidingswijze

Doe de boter in een grote pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braad nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Af garneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

Serveertips

Lekker met gekookte aardappelen, gekookte kriel of puree.



Leuk recept? Deel het
Reacties (23)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top