Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Duits Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Eisbein in zelf getrokken bouillon

zoveel eisbein als benodigd

VOOR BOUILLON:
kokend water
1 grote ui, in kwarten
2 teentjes knoflook, in reepjes
4 pimentkorrels
3 laurierblad verscheurd
4 gekneusde jeneverbessen
1/2 t komijnzaadjes
zout
grof gemalen zwarte peper

1. Laat eisbein voor 2 uur zachtjes in bouillon koken. (let wel erop dat de eisbein helemaal onder de bouillon staat)
2. Erna word het bij 180*C voor 30-60 min. in oven gebakken tot het goudbruin van kleur is en er een knapperig laagje op de vel zitten.. (let wel goed erop dat de vel niet keihard worden)

Gebruik bouillon om bijvoorbeeld Rippenbohnensuppe te maken. (hier word de kruidnagel en aromat dus vervangen door deze bouillon vervangen)

Mosterdaardappelpuree

VOOR AARDAPPELPUREE:
gaar gekookt aardappelen tot puree gemaakt (zoveel puree als benodigd)
korrelmosterd
zout
peper
boter
melk

1. Maak een gladde aardappelpuree en maak er molshopen van in een ovenschaal. Molshopen verkrijgt je door met een ijsschep of kleine pollepel bollen uit de aardappelpuree scheppen. En na elke schep even weer de lepel in hete water te doen.
2. Doen dan de bollen met de mooist bolle kant na boven in ovenschaal.
3. Doen op elk bol een klontje boter en bak tot mooi gekleurd en goed warm.

Eigenlijk is het een heel makkelijke recept die goed vooraf klaar te maken zijn. (meer aandacht voor jou gasten)

4 halve eisben elk van 750 g

mosterd aardappelpuree molshopen

erwtenpuree

zure kool met appel


Met mijn supermarkt shopping expedities elk jaar naar Duitsland, koopt ik altijd o.a. eisbein. Meestal al gaar en deze keer gaar en rauw. En na veel wik en wegen, is het toen deze recept geworden met bijhorende bijgerechten. Lekker makkelijk te maken en jij proeft de Duits traditie in de lucht.

Bereidingswijze

Erwtenpuree

400 g groene spliterwten, panklaar
boter (genoeg om dit smeuïg te maken)
groentebouillon poeder (goede kwaliteit, ik gebruik altijd )
nootmuskaat
zout
peper

1. Kook erwten tot gaar. (zo 90-120 min.)
2. Doen erwten in keukenmachine met overige ingredi├źnten en maak er een zacht, romige puree van.

Zure kool

VOOR ZURE KOOL:
400 g zuurkool naturel (liefs vers)
geklaarde boter (laat boter tot kook komen en schuim wit deel af) Geklaarde boter geeft een nootachtige smaak aan het geheel.
1 ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn
4 gestoten witte peperkorrels
5 gekneusde jeneverbessen
2 gescheurde laurierblaren
witte wijn
weinig nootmuskaat

1. Fruit ui en knoflook aan tot glazig.
2. Voeg uit gepluisde zuurkool, gestoten peperkorrels, jeneverbessen en laurierblad bij de uien mengsel.
3. Kook zuurkool in weinig water zo 10-15 min. tot beetgaar.
4. Giet vocht af en kook zuurkool met witte wijn verder voor 5 min.
5. Raspt er weinig nootmuskaat over.
6. Serveer warm.

Variatie: Er kunt ook ananas of mandarijntjes of appel mee gekookt worden met zuurkool.

Bron

Proeven en experimenteren

Leuk recept? Deel het
Reacties (6)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies