Pittige Kip Aka-Togarashi in zoetzure saus met geblancheerde

  • Japans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

500 gr. Kipfilet, in handzame blokjes gesneden
1 Groene ui, niet al te groot, in fijne ringen gesneden
1 Groene Ui in stukjes
1 Rode Zoete Puntpaprika in stukjes
1½ EL Rijstazijn(bijv. Kome Su van Uchibori)
½ EL Rijstazijn
6 EL Bruine Basterdsuiker
6 EL Zoete Sojasaus
1 EL japanse Sojasaus (Kikoman)
1 mespunt Five Spices
1 vleugje Kaneel
1 teentje Knoflook, fijngesnipperd
1 cm Gember, fijngesnipperd
3 gedroogde Aka-Togarashi Pepers (of gedroogde chilipepers)
2 EL Arachide Olie, of Zonnebloemolie
2 EL Maïzena
500 gr. Spitskool
2 sachets Miso Sojabonenpasta van 18 gr. (bijv. Miso Soup van Saitaku)
2 EL Sesamzaadjes
1½ EL zoete Japanse Kookwijn (bijv. Hon-Mirin van Yama)
350 gr. Basmati Rijst

HULPMIDDELEN

Vergiet, wok, pannen


Malse kipfilet met Aka Togarashi-pepers in een zoetzure sojasaus met geblancheerde spitskool in een sesam-sojadressing (No Goma Ae)

Voorbereiding

Snij de kipfilet in handzame stukjes. Snij de paprika en 1 ui in stukjes. Snipper de knoflook en de gember fijn en zet klaar. Snij de spitskool in kwarten en snij de kool in dunne reepjes. Spoel desnoods nog even met koud water en zet klaar. Doe wat koud water in een schaal en meng daar meng daar ½ EL rijstazijn doorheen. Snij de andere ui in dunne ringen en leg die in het azijnwater en laat 30 minuten staan. Zet een pan op met voldoende water voor de rijst (met zout naar smaak). Zet ook een pan met voldoende water op om de spitskool te blancheren.

Bereidingswijze

Haal de kip uit de koeling en laat op temperatuur komen. Als het water voor de rijst kookt, doe het in het water en kook volgens de verpakking gaar. Meng in een schaal 2 EL sojasaus, 1 EL Kikoman, 2 EL suiker en 2 sachets miso met de garde goed door elkaar. Als suiker is opgelost, meng dan de sesamzaadjes erdoor en zet apart voor spitskool.

In een pan doe je dan 4 EL sojasaus, 4 EL bruine basterdsuiker, 1½ EL Rijstazijn, fijngehakte gedroogde rode pepers, five spices en snufje kaneel bij elkaar en zet op een laag vuur. Roer door en als de suiker is opgelost, het vuur uitdoen. Apart zetten voor de kip.

Zet een wok op het vuur en doe daar de arachideolie in. Laat heet worden. Doe de stukjes kipfilet op een schaal en doe de maïzena in een zeef. Sla tegen de zeef om de maïzena over de kip te strooien. Stop halverwege en roer de kip om. Vervolg met het restant van de maïzena. Als de olie heet is, de kip dichtschroeien op een matig vuur. Na de eerste aanzet even omscheppen zodat alles dichtgeschroeid is. Doe, als de kip bruin begint te worden de ui en de paprika erbij en roer goed om. Na 1 minuut gevolgd door de knoflook en gember. Blijf dan goed doorroeren.

Schep de kip uit de wok op een bord en dek af met aluminiumfolie. Droog de pan uit met een stuk keukenpapier. Ondertussen zal de rijst klaar zijn en laat je deze, na het afgieten, in de pan uitdampen. Het water voor de spitskool kookt dan ook wel en doe de gesneden spitskool in de pan met kokend water. Giet na 1 minuut de kool af en spoel in een vergiet met koud water, zodat het de `bite` houdt. Laat uitlekken.

Doe de kip terug in de wok en verhit op een gemiddelde warmte. Giet de zoetzure saus over de kip en roer om, zodat de kip geheel bedekt is. Laat iets inkoken, ondertussen af en toe roeren. Doe na 2 minuten de uitgelekte uienringen bij de kip en roer even door. Doe de spitskool in een schaal in de magnetron en verhit 30 seconden. Haal de schaal uit de magnetron en giet de Goma Ae-dressing over de spitskool. Als de saus van de kip langzaam borrelt is het gerecht klaar. En kan het worden geserveerd met dampende witte rijst.

Serveertips

Evt. wat gefruite uitjes over de kool strooien

Bron

Diverse Internetsites

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wserdijn
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies