Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

Door: RobVergouwe

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


1 aubergine (dunne)
1 courgette (dikke)
3 tomaten
250 g aardappelen
200 ml kookroom
50 g zachte roomkaas
1 teentje knoflook
2 eetlepels vers gehakte basilicum
70 g geraspte oude kaas
zwarte peper en zout
1 eetl olijfolie
7 klontjes boter


Verder heb je nodig


Oven
ovenschotel

Gratin van aubergine, courgette, aardappel, tomaat

Vegetarische ovenschotel

Gratin van restjes met toevoegingen

Gratin schoteltjes


Gratin van schijfjes aubergine, courgette, aardappel en tomaat.
Overgoten met room gemengd met roomkaas, knoflook en basilicum. Afgedekt met schijfjes tomaat met geraspte oude kaas.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kook de aardappels met wat zout gaar en laat deze wat afkoelen.
Was intussen de aubergine, courgette en tomaten en snijd deze in dunne plakjes.
(Indien de aubergine schijfjes te groot zijn t.o.v. de courgetteschijfjes, snijd er dan een stukje af.)
Hak de basilicum fijn.
Meng de kookroom met de zachte roomkaas tot een romige saus en voeg daar een geperst teentje knoflook aan toe, samen met de basilicum en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de afgekoelde aardappels in schijfjes.
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bereidingswijze

Neem een platte Ovenschaal van ca. 30 cm en vet deze in met wat olijfolie.
Maak dakpansgewijs vanaf de buitenzijde steeds een cirkel met een aardappelschijfje, schijfje aubergine en schijfje courgette, tot de hele schaal gevuld is. (Vul de onderzijde steeds een beetje op met wat kleine stukjes aardappel of aubergine.)
Verdeel het roommengsel over de schotel.
Leg vervolgens de schijfjes tomaat er boven op, doe daar de geraspte kaas overheen en enkele klontjes boter.

Zet de schaal in de oven en bak de gratin gaar in ca. 20 a 25 minuten

Serveertip

Strooi nog wat vers gehakte basilicum over de warme gratinschotel.
Je kunt het gerecht ook in 4 kleine ovenschaaltjes maken.



Deel dit recept

Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van RobVergouwe
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top