Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Pepernoten met chocolade - let op: verslavend!

Door: Roepende_wolf

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten


150 gr bloem
1 volle tl bakpoeder
75 gr donkerbruine basterdsuiker
3 tl speculaas kruiden
2 el melk
90 gr (room)boter
100 gr donkere chocolade (of meer...)
klontje boter


Verder heb je nodig



  • Beslagkom
  • Vork, lepel, scherp mesje
  • Pan en bak die gedeeltelijk in de pan past (voor au bain Marie)
  • Bakpapier of bakmat
  • Afkoelrooster en/of marmeren plaat


Buiten is het guur en grauw. De wereld trekt zich terug in haar winterslaap en de Goedheiligman bezoekt ons dromende land. De hoogste tijd om het binnen weer eens extra gezellig te maken. Met deze pepernoten is dat zo gebeurd. Het enige nadeel? Tja, ze smaken naar meer en zijn snel op. Misschien dan toch maar een dubbele dosis...

Leuk om samen met kinderen te maken.

Variatie
Lekker met melkchocolade. En vast ook met witte. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Tip
Spice up your speculaaskruiden met extra kaneel, gemberpoeder, piment en/of cayenne peper.

Ontdek meer:

Voorbereiding


  • Verwarm de oven voor op 150C
  • Weeg alle ingrediĆ«nten af en zet ze klaar.

Bereidingswijze

Deeg maken


  1. Roer bloem, bakpoeder, basterdsuiker en kruiden goed door elkaar.
  2. Voeg de melk toe en roer door.
  3. Snijd de boter in kleine stukjes en snijd of prak door het bloemmengsel.
  4. Kneed de ingrediƫnten met de hand tot een soepel, egaal deeg. Er mogen geen klontjes boter meer in zitten.


    Pepernoten vormen

    1. Zet de bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier of bakmat.
    2. Vorm een worst van het deeg.
      Haal kleine stukjes van de deegworst en draai er balletjes
    3. van - zo groot als een knikker!
    4. Leg de balletjes op de bakplaat.


      Pepernoten bakken

      1. Zet de bakplaat midden in de oven.
      2. Bak voor 15-20 minuten. De baktijd hangt af van de grootte van je pepernoten. Als je twijfelt, kun je er een opensnijden om te zien of-ie door en door gaar is.
      3. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.


        Afwerken met chocolade

        1. Verwarm een laagje water in een pan (niet koken!).
        2. Snijdt de chocolade in niet te grote stukken en doe in een schaal.
        3. Voeg een beetje boter toe en zet de schaal op de warme pan. De bodem van de schaal mag het water niet raken.
        4. Wacht een paar minuten tot de chocolade zacht is.
        5. Roer boter en chocolade goed door.
        6. Rol een paar pepernoten door de vloeibare chocolade. Vis ze er uit met een vork en laat ze drogen op een rooster (of marmeren plaat, mocht je vaker met chocolade werken). Ik heb ze een tijdje in de ijskast gezet om dit proces wat te versnellen. Werkte prima.

Serveertip

Altijd en overal lekker, zeker rond Sinterklaas
;-)

Bron

Http://www.roependewolf.nl/pepernoten-chocolade



Deel dit recept

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Roepende_wolf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top