Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Steak tartare á la Flo

Steak tartare á la Flo

Door: marcuspolman

Steak tartare la Flo

Fotografie: Saskia van Osnabrugge Uit: Handboek voor de Perfecte Steak / www.deperfectesteak.nl

  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 17-11-2011

Dit is mijn ultieme recept voor een klassieke steak tartare. Naar een recept van Flo, de beroemde brasserie in Parijs (en Amsterdam). Afkomstig uit mijn kookboek: Handboek voor de Perfecte Steak - wat elke man moet weten over biefstuk bakken. Voor dit boek interviewde ik tientallen, chefs, slagers en culikenners over het bakken van de perfecte biefstuk. Zie: www.deperfectesteak.nl voor handige video`s over de kunst van het biefstuk bakken (of voor het bestellen van het boek).

Ontdek meer:

Ingrediënten 4 personen


1 stuk jodenhaas van 600 gram (of 1ste kwaliteit kogelbiefstuk of ossenhaas)
4 eierdooiers
4 theelepels mosterd
olijfolie
worcestersaus
tabasco
1 sjalot, gepeld
½ bosje peterselie
20 gram kappertjes
50 gram cornichons (knapperige, zure augurkjes)



Bereidingswijze

1. kies je vlees
Vraag de slager om een jodenhaasje, doen ze bij Flo ook. Meer smaak en goedkoper dan ossenhaas. Mogelijk moet je het vooraf bestellen. Neem anders de meest malse ossenhaas of de beste kogelbiefstuk die de slager in huis heeft.

2. snijden
Snijd het vlees eerst in reepjes en hak het dan in piepkleine blokjes Niet te fijn (0,5 x 0,5 cm), de steak tartare moet nog bite houden. Gebruik een vlijmscherp mes anders snijd je de biefstuk tot moes. Houd het vlees in een glazen kom liefst op ijs (in een tweede kom) koel. Enkele uren vooraf snijden is mogelijk, bewaar de tartaar dan goed afgedekt (op ijs) in de koelkast.

3. dressing
Klop de dooiers in een kom met een vork los met de mosterd. Voeg naar smaak worcestersaus, tabasco, zout en eventueel peper toe. Klop druppelsgewijs een gelijk volume aan olijfolie door het dooiermengsel. Snijd de sjalot, peterselie, kappertjes en augurkjes ragfijn. Schep alles door het dooiermengsel.

4. afmaken
Schep vlak voor serveren de fijngehakte biefstuk door de dressing. Proef of er nog wat tabasco, zout of versgemalen peper bij moet.

5. serveren
Schep de steak tartare in een cirkel van 3 cm dik (formaat hamburger) op gekoelde borden. Trek met een vork een aantal lijnen op de bovenkant. Maal er nog wat peper boven.

Bron

Handboek voor de Perfecte Steak / www.deperfectesteak.nl



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcuspolman
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Volgend recept
Top