Hete bliksem

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Voor een grote pan vol:

1½ kg aardappels
1½ kg zure appels (goudrenetten)
500 gr gehakt
300 gr ui
250 gr suiker
olie of boter
1 tl kaneel
versgemalen zout en peper naar smaak
eventueel nog een snufje nootmuskaat

HULPMIDDELEN

Grote pan, stamper, kleinere pan en koekenpan.

Hete bliksem

Een heerlijk winters gerecht


Een heerlijk winters gerecht. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 man. Het lijkt erg veel, maar de ervaring leert dat er erg veel van gegeten wordt. En geloof me, de volgende dag de restjes opeten is echt geen straf. Met de hoeveelheden valt te schuiven naar smaak, vooral wat betreft de hoeveelheid suiker. In mijn opinie is hete bliksem het lekkerste als hij lekker zoet is, zo is het recept ook geschreven. Heb je dit liever niet, dan kan je de suiker weglaten of verminderen.

Bereidingswijze

Zet 1,5 liter water op. Schil de aardappels desgewenst, of als je dit niet doet, boen ze dan goed schoon zodat er geen zand aan blijft zitten. Snijd de aardappels in kleinere stukjes en zet ze in een pan met water op het vuur. Zorg daarbij dat de aardappels net onder water staan. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een grote pan (waar later ook de andere ingrediënten bij kunnen). Zet de appels op in een pan met ongeveer 5 cm water (de appels hoeven dus niet onder water te staan) en doe de deksel dicht tot het water kookt. Haal vervolgens de deksel eraf en schep de appels af en toe om. De appels zullen zacht worden en veranderen in appelmoes. Dit duurt ongeveer 12 minuten, of tot de appelmoes te dik wordt.

Snijd de uien fijn en fruit ze in een pan met een dikke bodem in olie of boter tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en rul het.

Stamp vervolgens de aardappels en doe de aardappelpuree en het gehakt bij de appels. Doe de suiker erbij. De aangegeven hoeveelheid is een indicatie. Hou je van zoete hete bliksem, dan is dit een goede hoeveelheid. Heb je hem graag wat zuurder, doe er dan minder in.

De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Voeg ook 1 theelepel kaneel en versgemalen zout en (witte) peper naar smaak toe en eventueel nog een snufje nootmuskaat. Dit geeft het recept een meer kruidige, pittige smaak. Roer goed door en eet smakelijk!

Serveertips

Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam `hete bliksem` komt waarschijnlijk doordat de ingrediënten veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Pas op dat je je mond niet brandt!

Voor het originele recept en andere inspiratie kunt u kijken op KruidenThuis.

Bron

www.kruidenthuis.nl'

Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Wilrieke2
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies