Satésaus

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

5 el pindakaas (mag hele goedkope zijn)
1 klein blikje tomatenpuree
3 el ketjap manis (zoet)
2 tl sambal of 1 fijngesneden rode peper of ¾ tl cayennepeper
100 ml water
1 el azijn of tamarindepasta

Eventueel als toevoeging:

1 tl laos

1 tl komijn

1 el (palm)suiker

versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak

Satsaus

Satésaus, of pindasaus, een hele simpele saus om te maken, maar heerlijk bij veel gerechten. Het prettige aan satésaus is dat het bijna niet kan mislukken. Het belangrijkste is om de juiste basisingrediënten toe te voegen, verder is het voornamelijk een kwestie van smaak. Ikzelf vind het prettig als er veel smaken terug komen: zoet, zuur, zout en pittig. Hou je van pittig? Dan voer je de hoeveelheid sambal op. Een zoetekauw? Een schepje suiker doet wonderen. En vind je hem een beetje flauw? Wat zout kan dit makkelijk oplossen. Is de saus iets te zoet en plat van smaak? Voeg dan nog een scheutje azijn of tamarindepasta toe voor een goede saus. Het perfecte recept bestaat simpelweg niet, omdat iedereen een andere smaak heeft en van een meer zoete, pittige of romige saus houdt. Daarom is dit recept zo ingestoken dat je vanuit het basisrecept kan variëren. Probeer het uit en ontdek wat jij het lekkerste vindt!

Bereidingswijze

Zet een pan op het vuur en zet het vuur laag. Haal met een eetlepel ongeveer 5 grote scheppen pindakaas uit de pot. Doe hier een klein blikje tomatenpuree bij. Voeg vervolgens 3 eetlepels ketjap, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel azijn of tamarindepasta en 100ml water toe. Voege eventueel nog zout of peper naar smaak toe. Blijf de saus vervolgens goed roeren en laat hem door pruttelen op laag vuur tot hij een goede dikte heeft en alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Variatiemogelijkheden:
- Voor een meer romige saus. Gebruik in plaats van water: melk, kokosmelk, sojamelk of santen.
- Voor een pittiger saus: voeg 1 eetlepel sambal toe. Kan ook vervangen worden door een Spaanse peper,
- Voor een zoetere saus: voeg 1 eetlepel suiker of palmsuiker toe.
- Hou je van een kruidige smaak, of van een beetje een twist? Gebruik dan 1 theelepel laos en/of 1 theelepel komijn (djintan).

Deze saus is onder andere heerlijk bij Indonesische maaltijden, frietjes, maar ook bij de barbecue of vleesgerechten. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 man en is binnen 5 minuten klaar.

Heb je zelf nog suggesties of variaties? Laat het weten!

Serveertips

Satesaus is heerlijk bij Indonesische gerechten, groenteschotels, vlees, maar bijvoorbeeld ook bij friet of de barbecue. Pindasaus kopen kan ook, maar zelf maken is bijna net zo snel en veel lekkerder!

Voor het originele recept en andere inspiratie kunt u kijken op KruidenThuis.

Fan van Indonesisch eten? Ontdek hier nog meer recepten en artikelen over Indonesië! Lees ook mijn artikelen op Smulweb: http://www.smulweb.nl/artikelen/178029/De-indonesische-keuken-een-introductie.

Bron

www.kruidenthuis.nl'

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Wilrieke2
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

De redactie van Smult is al weer druk met het winternummer en is op zoek naar Smulwebbers voor het Smult Sterrenteam. Dit team helpt achter de schermen mee met Smult 6. Vind jij het leuk mee te werken aan Smult 6? Stuur dan een mail naar michelle@younitymedia.nl! Het sterrenteam krijgt een speciaal plekje in Smult en is verzekerd van eeuwige roem! Meer weten over Smult? Kijk op: www.smult.nl… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies