Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Ajvar zelf maken

  • Balkan
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

8-12 verse rode paprika
4 middelgrote aubergines
1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
3 grote tenen knoflook, fijngehakt
1-2 e citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
zout
peper
verse peterselie, fijn


tapas van ajvar met feta blokjes op stokbrood

v.l.n.r. Tzatziki, Kajmak en Ajvar


Ajvar kunt je natuurlijk uit een potje kopen bij Turkse winkels, maar zelf maken is leuker en lekkerder volgens mij. Ajvar word gemaakt van geroosterd aubergine en paprika, als in de herfst deze groenten goedkoop zijn. En in potten houd het lang goed in koelkast.

Bereidingswijze

1. Rooster de paprika en aubergines in oven van 250*C, totdat de huid blaren en zwart worden. (of koop uit potje)
2. Leg de geroosterde groenten in een plastiek zak en laat ze stoom voor 10 min..
3. Verwijder schil van paprika en aubergine.
4. Pureer in Keukenmachine de paprika en aubergine pulp samen om een ​​enigszins stevige massa te vormen.
5. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui tot zeer zacht.
6. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten.
7. Haal van het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.
8. Roer met garde in een dunne straal de resterende olijfolie door mengsel tot alle olie is opgenomen. (als jij geroosterd paprika en aubergine uit potjes gebruikt, gebruik jij deze olie om dit glad te maken)
9. Voeg erbij de citroensap of azijn en zout en peper.
10. Doen in flessen en verzegel.
11. Vlak voor gebruik roer jij de peterselie erdoor.

Serveertips

Serveer als tapas op brood of platte pita brood met stukjes feta kaas. Ajvar past ook goed bij geroosterd vlees of gevogelte.
Voor een pittig ajvar meng jij er chili vlokken door.

Bron

Proeven en experimenteren



Leuk recept? Deel het
Reacties (11)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top