Rode pesto

  • Italiaans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN


Bereidingswijze

Heerlijke rode pesto (2-3 personen);
Iedereen die in Toscane is geweest en daar een zelfgebakken brood met dikke laag rode pesto heeft gegeten, wil vroeg of laat diezelfde smaak weer proeven, maar het liefst ook zelf zo`n pesto maken.

De pesto`s die hier in de supermarkt liggen zijn namelijk niet lekker van smaak (vaak wordt voor de rode kleur chili gebruikt en daardoor smaakt de pesto smerig) en ook nog eens enorm duur voor de hoeveelheid.

Ik dacht eigenlijk: `zo lekker als in Italië kan ik het toch niet zelf maken en als ik het recept zou hebben, dan zal het wel heel moeilijk zijn...`. Fout gedacht dus, want met de juiste ingrediënten is zo`n superheerlijke rode pesto heel makkelijk klaar te maken. Hieronder het recept!



--------------------------------------------------------------------------------
`Pesto Rosso Toscane`
Ingrediënten
Alle ingrediënten zijn te koop in de EDAH supermarkt en waarschijnlijk dus zeker ook wel in een Super de Boer of de AH. Gebruik verse basilicum en gebruik beslist de balsamico-azijn en geen andere azijnsoort. De extra-vierge olijfolie van de EDAH is supergoed; evenals de parmazaanse kaas en de balsamico-azijn. En bovendien veel goedkoper dan de `grote merken`.


200 gram zongedroogte tomaten [in potje op olijfolie; olijfolie afgieten voor gebruik!]
20 gram verse basilicum [blaadjes fijn knippen]
2 grote tenen knoflook [uitpersen]
4 eetlepels balsamico-azijn [gebruik géén andere azijn!]
4 eetlepels pijnboompitten
75 gram parmazaanse kaas
Na het mixen pas toevoegen


minimaal 8 eetlepels olijfolie (extra vierge); veel meer mag zeker!


--------------------------------------------------------------------------------

Bereiding
Je hebt voor de bereiding een staafmixer nodig. Heb je er nog geen? Bij de Blokker zijn ze spotgoedkoop. Ook is het handig om een keukenweegschaaltje erbij te hebben waarop een blender-schaaltje of kommetje past.

Neem een stevige schaal of diepere kom die bestendig is voor je staafmixer de hierboven genoemde ingrediënten toe met uitzondering van de olijfolie.

Knip de blaadjes van de basilicumoplant lekker fijn (want de mixer kan hier niet zoveel mee), doe de parmazaanse poederkaas erop, de pijnboompitten, de balsamico-azijn, pers drie teentjes knoflook erbij en voeg de zongedroogte tomaatjes toe (uitgelekt).

Nu heb je een aardige schaal vol ingrediënten die je ongeveer 10 minuten gaat staafmixen, totdat het een aardig fijngemaakt pesto-prutje hebt; voeg hier de olijfolie toe en ga nog eens 5 minuten door.

Proef ondertussen eens of de pesto voor jou op smaak is. Voor mensen die van wat pittiger houden (maar pas wel op!): voeg nog meer basilicum toe. Als je van wat zoeter houdt, doe er dan nog een eetlepel balsamico-azijn erbij. Ik hou niet zo van enorme basilicum-smaak, maar juist weer wel van een vleugje zoet-zuur. Te veel knoflook kan maagzuur/oprispingen na het eten geven; te veel basilicum doet hetzelfde, maar dan in basilicum-smaak.

Je `pesto-rosso-Toscane` is klaar. Je kan de pesto ongeveer een weekje bewaren, maar ervaring leert, dat het lekkerder is om gewoonweg binnen 1 dag alles lekker op te eten; de smaak is dan optimaal.

Deze pesto is superlekker op de boterham (wit en bruin), op toast, op geroosterd brood, bij pasta`s of als basis voor de saus etc.

Deze pesto is heerlijk in combinatie met de Italiaanse rozemarijn-aardappelsoep die ook in de receptenlijst staat; deze Pesto is een ideale basis voor deze soep!

EET SMAKELIJK !


--------------------------------------------------------------------------------
Recept van: Hein Kuipers dd. 4 juni 2004

Bron

Hein Kuipers

Leuk recept? Deel het
Wie wint de FoodAward 2014?

Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een Samsung-tablet (5x), Tefal-pannenset (10x) of Jumbo spellenpakket (5x)!

Stem en win »
Reacties (0)
Over de plaatser
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies