Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Spaanse keuken
  5. Paella
  6. Paella

Paella

Door: daneb007

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 01-04-2011

Ingrediënten 6 personen


2 mooie tomaten
1 rode paprika
1 groene paprika
1 rode ui
4-6 teentjes knoflook
20 grote rauwe garnalen
2 pijlinktvissen
20 mosselen
3 koppen kippen of visbouillon
1 ½ kop paellarijst
bosje peterselie
1 mespuntje saffraan of kleurstof
2 tl. paprikapoeder
1 citroen
olijfolie


Verder heb je nodig


Paellera (paellapan)


Bijzonder lekkere paella met vis en kip

Ontdek meer:

Voorbereiding

Groenten snijden
snipper de ui en snijd de paprika`s in dobbelsteentjes,
4 teentjes knoflook uitpersen
2 eetlepels gladde peterselie fijnhakken.
pureer de tomaten of snijd deze in kleine blokjes
gamba`s pellen en het darmkanaal verwijderen
pijlinktvissen in ringen snijden
mosselen schoonmaken en nakijken. Afdekken en koel bewaren.

Bereidingswijze

Sofrito
Sofrito is de smaakmaker van de Paella.
Om sofrito te maken verhit je 2 eetlepels extra virgin olijf olie in de paella pan op een matig vuur en fruit de rode ui, de peterselie en 3 van de 4 tenen knoflook (uitgeperst) in 8 minuten onder af en toe roeren. Voeg de tomaten, de paprika en 2 theelepels paprikapoeder en bak tot het vocht van de tomaten verdampt is en de sofrito de dikte van jam heeft. Doe de sofrito in een schaal en maak de pan schoon met keukenpapier.


Mosselen koken
Terwijl de sofrito staat te bakken kook je de mosselen in een half kopje water.( 5 minuten )
Roerbak de garnalen en de inktvis
Verhit een eetlepel olie in de paella pan op een matig vuur.
Voeg de resterende teen knoflook met de garnalen en roerbak voor 1½ minuten, voeg de inktvisringen toe en roerbak nog eens 1½ minuten. Haal de garnalen en de inktvis uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Afdekken en wegzetten.
Voeg de rijst toe
Doe de sofrito terug in de pan samen met 1½ kop (Spaanse Calasparra of Bomba) rijst en bak voor een minuut, al roerend om de rijst met olie en sofrito te bedekken.
Voeg 3 koppen hete vis of kippenbouillon, een mespunt saffraan draadjes, 1½ theelepel zeezout en een ½ theelepel vers gemalen zwarte peper. Roer om te mixen en breng aan de kook. Kook 10 minuten, onafgedekt zonder te roeren. Matig het vuur laat nog eens 15 minuten koken zonder te roeren.
Na 15 minuten het vuur middelhoog zetten voor een minuutje of zo tot je de rijst ruikt. (aanbakken)
Haal de pan van het vuur.(Het aanbaksel van de rijst in een paella heet socorrat en wordt door de kenners zeer gewaardeerd.) Aanbakken dus niet aanbranden.

Vis toevoegen
Duw de mosselen, de garnalen en de inktvis in de rijst. Dek de pan af met zilverfolie en laat de paella 5 minuten rusten.

Serveertip

Serveren met partjes citroen om te sprenkelen.
Tip: Voeg eventueel stukjes kip of gare vleesrestjes toe en een handje diepvrieserwten. Mosselen en inktvis zijn te vervangen door een bakje zeevruchten.
De kwaliteit van de ingrediënten bepalen de smaak van de paella.
Zelf gemaakte bouillon is altijd beter dan kant-en-klaar.
De rijst moet zich volzuigen met bouillon en andere smaken en moet los van structuur zijn, minder nat dan risotto, minder klevend dan sushi en minder droog dan nasi.

Bron

Internet



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van daneb007
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top