Focaccia met zeezout en rozemarijn – laat je meeslepen

  • Italiaans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

350 gr. bloem
1 tl. kristalsuiker
½ tl. keukenzout
1 tl. gedroogde gist (uit zakje)
210 ml. lauw water
1 el. grof zeezout
olijfolie
peper
Paar takjes rozemarijn

HULPMIDDELEN

Pizza-baklik of bakplaat
2 mengkommen
Mixer met deeghaken (optioneel)
Plastic folie (en/of theedoek)
Kwastje om bakblik mee in te vetten
Vijzel of andere manier om rozemarijn te kneuzen
Keukenwekker

Focaccia met zeezout en rozemarijn

Dit is het lekkerste recept voor Focaccia dat ik ken. Lok iedereen in huis naar je oven, terwijl je dit platte Italiaanse brood aan het bakken bent. Niets is meer uitnodigend dan de lichte geur van versgebakken brood met een zoet vleugje rozemarijn. Deze versie is gemakkelijk te maken. Het resultaat is verrukkelijk met wat anti-pasti en hemels als bijgerecht bij al je mediterrane kunststukjes. Mijn man is er dol op. Bij ieder etentje dat ik plan, stelt hij voor dat ik Foccacia maak. Ongeacht de aard van het menu: Frans, Italiaans, Nederlands, Indonesisch, etc. ;-)

Variatie
Bestrooi met ui en/of gekneusde knoflook. Experimenteer met verschillende kruiden. In plaats van verse rozemarijn kun je ook gedroogde gebruiken.

Bewaren
Helemaal laten afkoelen! Eerste dag: gewikkeld in een theedoek in de kast. Daarna in een plastic zak.

Voorbereiding

1. Zet de ingrediënten en materialen klaar.
2. Haal rozemarijn van takjes. Je moet ongeveer 1 el. overhouden.
3. Vet het bakblik licht in met olijfolie.
4. Bestuif een gedeelte van je werkblad licht met bloem.

Bereidingswijze

Deeg maken
1. Doe de bloem in een kom.
2. Strooi suiker aan de ene kant en het keukenzout aan de andere kant.
3. Maak een kuiltje in het midden. Strooi hierin de gist.
4. Voeg 1 el. olijfolie en het lauwe water toe.
5. Meng het geheel met de mixer (of met de hand) tot een samenhangende massa die van de kant loslaat.
6. Neem het deeg uit de kom en kneed het met de hand op het licht bestoven werkblad. Blijf kneden tot het deeg elastisch is. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten.

Laten rijzen 1
1. Bestuif het werkblad opnieuw licht met bloem.
2. Neem het deeg uit de kom en leg op het werkblad. Druk de lucht er uit.
3. Maak een bal van het deeg en rol deze uit tot een cirkel die net zo groot is als het bakblik.
4. Leg het deeg in het bakblik.
5. Vet een stuk plastic folie in met olijfolie. Dek hiermee het deeg in het bakblik af. Ingevette kant naar onderen!
6. Laat 25 minuten rijzen op een warme plek.

Laten rijzen 2
1. Verwarm de oven voor op 200C.
2. Verwijder het plastic folie maar gooi het niet weg.
3. Druk met de vingertoppen diepe kuilen in het oppervlak: ca 2 cm afstand.
4. Bedek het deeg opnieuw met het plastic folie. Ingevette kant naar onderen!
5. Zet het deeg op een warme plaats. Laat in 10 – 15 minuten tot bijna dubbele omvang rijzen.

Bakken
1. Kneus de rozemarijn licht in de vijzel.
2. Verwijder plastic folie.
3. Besprenkel het deeg met olijfolie (2 el.). Bestrooi met rozemarijn en grof zeezout.
4. Zet in de oven en bak in 20 -25 minuten goudbruin.

Opdienen
1. Laat Focaccia afkoelen op een rooster: eerst 15 minuten in het blik. Haal daarna uit het blik.
2. Snijdt of breek in stukken.

Eet smakelijk!

Serveertips

Hoe verser hoe beter! Zowel koud als warm erg lekker.

Bron

www.roependewolf.nl/focaccia-zeezout-rozemarijn'

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van roepende_wolf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies