Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Crème brûlée

  • Frans Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen


  • 250ml melk
  • 250ml slagroom
  • 5 eidooers
  • 60g suiker
  • 15g bloem
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillepeul

Suiker om erovereen te strooien (om te branden)

Evt. fijngesneden rasp van de schil van een citroen of 3 limoenen


HULPMIDDELEN

Garde
Brander
Kom
Schaaltjes om in te serveren


De lekkerste Crème brûlée, gewoon gemaakt in een pannetje. Heerlijk nagerecht voor de feestdagen!

Bereidingswijze

Zorg dat de eidooiers op kamertemperatuur zijn.

Meng in een kom de eidooiers met de suiker en de bloem.

Breng de melk en de slagroom aan de kook, samen met het kaneelstokje en de zaadjes van het vanillestokje.

Laat dit een minuut of 10 trekken en haal dan het mengsel van het vuur en verwijder dan het kaneelstokje.

Voor de vervolgstappen mag de melk niet meer koken.

De truc is nu om de eierdooiers -langzaam- aan te lengen met de hete melk. Neem dus een eetlepel van de hete melk en voeg deze toe aan de eieren. Roer goed door met een vork of garde. Pas als de melk is opgenomen, voeg je een volgende lepel toe.

Ga zo door tot de temperatuur van het mengsel in de kom ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de melk nog in de pan. Als je dichter bij dit moment zit, kan je wel wat meer lepels melk tegelijk toevoegen, je moet alleen zorgen dat je het in het begin rustig aan doet, anders kunnen de eieren gaan vlokken omdat ze in 1x te heet worden.

Als de temperaturen overeenkomen, giet je het eiermengsel terug in de pan waar de resterende melk in zit.

Als je citroenrasp hebt gebruikt, voeg deze dan nu ook toe aan het mengsel.

Zet de pan weer op het vuur (niet te hoog). Belangrijk is dat je blijft roeren tot de vloeistof gebonden is. Wees geduldig, dit gaat niet binnen een paar tellen. Al die tijd moet je blijven roeren; dit kan wel een kwartier duren. Ga ook goed over de bodem en langs de randen, om te zorgen dat het niet stolt.

Als de vloeistof de consistentie heeft van dikke vla, dan ben je klaar.

Giet het mengsel over in de serveervormen en plaats deze onafgedekt in de koelkast om te laten afkoelen.

Als je gaat serveren, bedek dan de schaaltjes met een laag suiker en zorg ervoor dat alles goed bedekt is, anders verbrandt de crème.

Neem de brander en werk de suikerlaag af. Pas op dat je het niet te lang doet, anders verbrandt de suiker.

Serveer meteen, zodat de suikerlaag lekker knapperig is en de crème zelf mooi zacht, voor een mooi contrast.



Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dennus82
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top