• Eigen recept

Sambal Goreng (basis)

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

4 flinke el sambal oelek (gemalen spaanse pepers)
4 middelgrote uien
4 teentjes knoflook
1 afgestreken tl trassi (garnalenpasta)
2 tl laos met een flinke kop
2 blaadjes salam, vers (diepvries) of gedroogd
2 el suiker
2 el ketjap manis
scheutje heet water
2-3 el wok- of zonnebloemolie

HULPMIDDELEN

Wok of wadjan, snijplank, klein mes, glazen pot met schroefdeksel.


Te gebruiken als basis voor sambal goreng-gerechten (boontjes, telor...). Maar verder ook heerlijk op bijvoorbeeld een broodje pindakaas!

Voorbereiding

Ui en knoflook pellen en snipperen. Afzuigkap aanzetten of raam open - de dampen kunnen anders op je keel slaan!

Bereidingswijze

In een wok of wadjan de olie verhitten. Ui, knoflook en trassi toevoegen en de uien bijna bruin bakken. Denk hier niet te licht over - neem er de tijd voor (5-10 min.), het komt de smaak alleen maar ten goede. Af en toe omscheppen.
Voeg toe: sambal oelek, laos en salamblad (bij verse blaadjes: eerst even kneuzen) en roer alles goed door. Breng het geheel aan de kook, voeg een scheutje heet water toe en de suiker. Roer alles even goed door. Wanneer het weer kookt het vuur iets lager zetten, en zon 5 min. laten sudderen. Daarna de ketjap erdoor roeren en nog 5 min. laten pruttelen.
Laat iets afkoelen, en doe daarna de sambal goreng (basis) over in een schone glazen pot met schroefdeksel. De sambal kun je, wanneer de pot zich vacuüm heeft gezogen, ongeveer een jaar goed houden. Geopende pot bewaren in de koelkast, en steeds met een schone lepel eruit nemen wat je wilt gebruiken.
Let op: het ene merk sambal oelek is het andere niet, en er kan veel verschil in hitte zijn! Wanneer het eindresultaat té heet is uitgevallen, kun je het milder maken door het te vermengen met wat apart gebakken uien en evt. wat extra suiker.

Serveertips

Als basis voor een gerecht:
uitje fruiten, schep sambal goreng erbij en even meebakken. Groente of wat je dan ook wilt eten toevoegen, santen en evt. wat tomatenpuree naar smaak, even laten doorkoken - klaar!
Verder ideaal als bijgerecht bij een rijsttafel, of gewoon als sambal bij de nasi of bami.
Selamat makan!

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van avinju

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Op zoek naar inspiratie voor het meest bijzondere diner van het jaar? Met deze verzameling kerstrecepten zet je een geslaagd menu op tafel. … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies