• Eigen recept

De lekkerste gehaktbal

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

500 gr half-om-halfgehakt
2 sneedjes (oud) witbrood of paneermeel (zelfde hoeveelheid uiteraard)
4 el melk
1 ei
1 ui (bij voorkeur rood of sjalot)
1 runderbouillon tablet (groot)
1 el grove mosterd
2 el gemalen zwarte peper
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
2 el ketjap manis
1 el foeliepoeder
1 pot vleesfond (liefst in poedervorm), in geval van poedervorm, water toevoegen.
2 el bloem
2 el nootmuskaat
50 g boter

HULPMIDDELEN

Grote braadpan ca 22cm met deksel


Alles al geprobeerd om net zulke lekkere gehaktballen te maken als die de slager verkoopt? Of misschien nog wel lekkerder... Lukt het maar niet om de gehaktbal toch stevig te maken maar niet zo droog? Ik heb zelf ook al heel veel versies gehaktballen uitgeprobeerd en gemaakt, maar nu is het dan eindelijk gelukt, op basis van wat samengevoegde en aangepaste bestaande recepten en mijn eigen toevoegingen. Dan eindelijk hét recept voor een overheerlijke sappige gehaktbal met veel smaak weten te creëren.

Voorbereiding

Snipper de ui heel fijn (liefst met een keukenmachine) en fruit de ui licht aan in een klein beetje olie.

Maak een mengsel met het broodkruim of paneermeel, melk en het ei.

Bereidingswijze

Voeg bij het gehakt, de uitjes, het broodmengsel, de nootmuskaat, peper, cayennepeper, grove mosterd, kerrie, ketjap, bouillonblokje (geheel verkruimelt, deze dient als zout) & foeliepoeder en meng het geheel heel goed door elkaar. Draai ca 8 gehaktballen van het gehakt mengsel. (normaal formaat) Als je van grotere gehaktballen houdt kan je er uiteraard minder maken. Als je de ballen gedraaid hebt bestrooi ze dan licht met wat bloem (met een zeefje bij voorkeur anders komt er teveel bloem op de ballen). Smelt de boter in de braadpan en braad de ballen op laagvuur aan alle kanten mooi bruin. Pas op met omdraaien de ballen zijn nog niet stevig van structuur en kunnen dus stuk gaan door de tang, wees dus voorzichtig bij het omdraaien, de ballen worden na het braden stevig van structuur, doch sappig. Voeg daarna het fondpoeder en water toe tot de ballen ongeveer voor de helft onder staan. Laat de ballen hierin nog zon 30 tot 45 min sudderen. Als het te veel indikt kun je nog wat water toevoegen zodat het niet aanbakt. Je kunt de ballen uiteraard meteen serveren maar ook invriezen en daarna herverwarmen in de braadpan of even kort in de magnetron. Eet smakelijk...

Serveertips

Ik maak de ballen ook vaak zonder ui, ieder z`n voorkeur.
Ps. als u het zelf toch nog een toevoeging heeft of aanpassing, mag u dat altijd laten weten, tips zijn nooit weg...

Leuk recept? Deel het
Reacties (15)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van chanthal
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies