Vlierbloesemsiroop

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Vers geplukte witte vlierbloesem
suiker
water
onbespoten citroenen
vanillestokje
suiker

HULPMIDDELEN

Kaasdoek, schone flessen met dop, trechter.

Vlierbloesem plukken

Ruiken!


In een recept van Mohamed Elharouchi, komt vlierbloesemsiroop voor. Ik kon het destijds nergens kopen, dus ben ik zelf vlierbloesem gaan plukken. Naar hedendaagse maatstaven, moet je net als ik wel een beetje food-gek zijn, want je bent een poosje bezig voor je resultaat ziet.
Inmiddels is het hier ook verkrijgbaar in de reformwinkel(gemaakt met rietsuiker), maar ik vond het erg leuk om zelf te maken.
Mei/ juni staat de vlier in bloei. Pluk je eigen bloesem, bij voorkeur in een park (geen autos) en maak vlierbloesemsiroop, niet te verwarren met vlierbessensiroop.
Wil je weten waarom ik persé deze siroop wilde hebben;
klik dan hier

Voorbereiding

Pluk ca 15 bloemschermen per liter water. Neem mooie witte bloemschermen, volg je neus, ze moeten lekker, honingachtig ruiken.

Haal thuis (eventueel) de bloemetjes voorzichtig van de takjes af, door het groen van de takjes kan de siroop anders wat bitter gaan smaken.
Ik heb de bloesem dit keer niet gewassen om zoveel mogelijk stuifmeel te behouden, maar dit is ook optioneel. Verwijder uiteraard wel zo veel mogelijk de "meegeplukte" insecten.

Bereidingswijze

Doe de geplukte bloemetjes met kokend water in een bak. Voeg zoveel water toe dat de bloemetjes net onder staan. Meet wel af hoeveel water je precies hebt toegevoegd, want je voegt per liter water 1 in stukken gesneden citroen toe + 1 vanillestokje.
Dek de bak goed af met een doek en zet drie dagen weg op kamertemperatuur.

Zeef het mengsel na drie dagen door een kaasdoek. Meet na hoeveel vloeistof je over hebt en voeg per liter 1 kilo suiker toe. Breng bloesemwater + suiker aan de kook en laat zachtjes ca. 10 min koken onder af en toe roeren, zodat alle suiker oplost.

Laat de siroop afkoelen.

Kook de flessen + dop uit of was heel goed om met soda. Giet de siroop mbv een trechter in de flessen en sluit ze af.

Serveertips

Te gebruiken als limonadesiroop 1:7, drink ijskoud, ook lekker in een glas mousserende wijn en om (sorbet) ijs van te maken.

Bron

Bij elkaar gesprokkeld

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies