Sambal badjak

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

* 4 uien, fijngesnipperd
* 4 tenen knoflook, geperst
* 3 eetlepels olie
* Stukje trassi van ongeveer 1 bij 1 cm
* 175 gram rode spaanse pepers, fijngehakt. *
* 1 schijf gula djawa (rietsuiker), gebrokkeld
* sap van een halve citroen
* 5 eetlepels ketjap manis

*latex handschoenen voor snijden/hakken pepers
pittigheid heb je zelf in de hand, als je de zaden+zaadlijsten in de pepers laat zitten wordt de sambal erg pittig.

HULPMIDDELEN

Steelpan
Snijplank
Keukenmachine

Sambal Badjak
Sambal Badjak

Lekker zelfgemaakte sambal!

Voorbereiding

Zorg dat alle ingrediënten fijngesnipperd/gehakt zijn en binnen handbereik staan. Voordat je gaat snijden was je een leeg potje goed om met afwasmiddel, afspoelen met heet water en er een paar minuten gekookt water in de pot + deksel zetten zodat eventuele bactiëren geen kans krijgen. Zet de deksel+pot daarna omgedraaid op een droge theedoek of stuk keukenrol.

Bereidingswijze

Allereerst doe je olie in de steelpan en gooi de uien en de knoflook in en fruit dit aan. Laat het niet bruin worden! Doe ondertussen de verkruimelde trassi erin. Goed door elkaar roeren en doe daarna de fijngehakte pepers erin, laat dit 5 minuten meebakken. Daarna doe je de gula djawa erin en citroensap. Doe daarna de ketjap manis erbij en laat dit enkele minuten pruttelen tot je de gewenste dikte heb bereikt.

Doe het daarna in het potje, sluit het potje en zet ondersteboven tot afgekoeld: zo trekt het vacuüm en is het langer houdbaar. Een zelfgemaakte pot sambal is tot 6 maanden goed te houden; gebruik wel iedere keer een schone lepel.

Bron

Internet, zelf aangepast.

Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mizz-suzanne

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Zet met gemak de lekkerste salades op tafel!

van 39,99
Alleen vandaag 30,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies