Sambal badjak

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

* 4 uien, fijngesnipperd
* 4 tenen knoflook, geperst
* 3 eetlepels olie
* Stukje trassi van ongeveer 1 bij 1 cm
* 175 gram rode spaanse pepers, fijngehakt. *
* 1 schijf gula djawa (rietsuiker), gebrokkeld
* sap van een halve citroen
* 5 eetlepels ketjap manis

*latex handschoenen voor snijden/hakken pepers
pittigheid heb je zelf in de hand, als je de zaden+zaadlijsten in de pepers laat zitten wordt de sambal erg pittig.

HULPMIDDELEN

Steelpan
snijplank
Keukenmachine

Sambal Badjak
Sambal Badjak

Lekker zelfgemaakte sambal!

Voorbereiding

Zorg dat alle ingrediënten fijngesnipperd/gehakt zijn en binnen handbereik staan. Voordat je gaat snijden was je een leeg potje goed om met afwasmiddel, afspoelen met heet water en er een paar minuten gekookt water in de pot + deksel zetten zodat eventuele bactiëren geen kans krijgen. Zet de deksel+pot daarna omgedraaid op een droge theedoek of stuk keukenrol.

Bereidingswijze

Allereerst doe je olie in de steelpan en gooi de uien en de knoflook in en fruit dit aan. Laat het niet bruin worden! Doe ondertussen de verkruimelde trassi erin. Goed door elkaar roeren en doe daarna de fijngehakte pepers erin, laat dit 5 minuten meebakken. Daarna doe je de gula djawa erin en citroensap. Doe daarna de ketjap manis erbij en laat dit enkele minuten pruttelen tot je de gewenste dikte heb bereikt.

Doe het daarna in het potje, sluit het potje en zet ondersteboven tot afgekoeld: zo trekt het vacuüm en is het langer houdbaar. Een zelfgemaakte pot sambal is tot 6 maanden goed te houden; gebruik wel iedere keer een schone lepel.

Bron

Internet, zelf aangepast.

Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mizz-suzanne
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies