Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

Voor 40 amandel-boterkoekjes:
250 g bloem
125 g suiker
50 g amandelpoeder
125 g boter, op kamertemperatuur
1 ei + 2 dooiers

+ geraspte schil van 1 onbehandelde citroen of sinasappel en/of 1 tl koekkruiden (kaneel, anijs, gember, nootmuskaat, kruidnagel) of kaneel

1 eigeel om de koekjes te bestrijken

voor het glazuur: bloemsuiker, een half eiwit en eventueel kleurstof naar keuze

amandel boter-koekjes

dit zijn de koekjes uit het recept

klassieke koekjes

bevatten meer bloem, en geen amandelpoeder, met parels versierd

kruidenkoekjes uit oost europa

rijk versierd met glazuur


Kerstkoekjes worden in vele landen gebakken in vrolijke vormpjes, al dan niet om in de kerstboom te hangen. Dit recept is een rijk recept met boter en amandelpoeder voor een heerlijk volle smaak.

Eenvoudig te maken, ook voor kinderen, en het allerleukste is voor hén natuurlijk het versieren: zorg voor parels, kleurglazuur, hagelslag e.a. voor stapels creativiteit

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 180° C.
maak het deeg door bloem, suiker, amandelpoeder en kruiden in een kom te mengen. Voeg het hele ei en de twee dooiers toe, samen met de zachte boter en maak er een deegbal van met zo weinig mogelijk kneden (30 seconden), daardoor blijven de koekjes luchtig en krokant.

rol het deeg uit tot een dikte van ong 5-6 mm en steek er vormpjes uit van ongeveer gelijke grote (zodat ze gelijkmatig bakken).

leg de koekjes op bakpapier en bestrijk ze met eigeel.

laat ze ong. 12-15 minuten bakken in het midden van de oven, tot de randen een gouden kleur krijgen.

haal ze uit de oven, laat ze op een rooster afkoelen en versier ze naar keuze.

indien je zilverparels gebruikt kun je deze in de koekjes drukken terwijl ze nog warm zijn uit de oven. Glazuren doe je pas als de koekjes zijn afgekoeld.

Wil je de koekjes met een lint ophangen in de boom, vergeet dan niet om er een gaatje in te maken voor ze de oven in gaan.

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van *infinity*

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Geschikt voor alle warmtebronnen.

van 69,99
Alleen vandaag 54,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Op zoek naar inspiratie voor het meest bijzondere diner van het jaar? Met deze verzameling kerstrecepten zet je een geslaagd menu op tafel. … Lees verder »

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies