Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Buche de noel (traditionele kerstbuche uit frankrijk)

Door: _infinity_

  • Frans Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 12 personen



4 eieren
60 g maizena of aardappelzetmeel
60 g bloem
180 g fijne kristalsuiker
enkele el melk
1 kl bakpoeder
snuf zout

vulling:
250 gr boter, op kamertemperatuur
100 ml slagroom
2 tl vanille-extract
300 gr bloemsuiker
120 g pure chocolade

voor de schors: 200 g chocola naar smaak


Verder heb je nodig


Bakpapier
groot rechthoekig bakblik of bakplaat

kerststronk - buche de noŽl

Traditioneel wordt in frankrijk een buche de noel als nagerecht geserveerd op kerstavond. Deze traditie gaat heel ver terug en heeft alles te maken met de voor-christelijke gebruiken (het celtische Julefeest bv maar ook andere tradities uit europa), waarbij vuur de kortste nacht van het jaar (21 dec) moest verjagen om plaats te maken voor het nieuwe licht.

een kerststronk maken is een tijdroven werkje maar het gebak en de vulling kunnen 24 uur van tevoren worden gemaakt.

Succes verzekerd.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Maak eerst het gebak:
splits de eieren en klop het eigeel met de fijne suiker tot het mengsel bleek en schuimig wordt (ong. 5 minuten met een mixer).

Zeef bloem en zetmeel over het mengsel, voeg evt. enkele el melk toe om een luchtig deeg te houden.

klop de eiwitten stijf met een snuf zout en spatel ze voorzichtig door het mengsel heen, houdt het geheel zo luchtig mogelijk.

Spreid uit op een beboterd vel bakpapier, in een groot rechthoekig bakblik of op de bakplaat

Bak ongeveer 10-15 minuten in een warme oven (220 graden) of tot de bovenkant goudbruin is.

Haal uit de oven, leg een vochtige, met suiker bestrooide schone theedoek op het warme gebak en keer het geheel om, zodat de theedoek onder ligt.

haal voorzichtig het bakpapier weg (begin bij een hoek)en rol het gebak samen met de theedoek op.

Je kunt deze rol afgedekt met folie of in een koekblik 24 uur bewaren.

maak nu de vulling:
laat de chocola smelten au bain marie, in een kleine pan waarvan de bodem rust in warm (geen kokend) water. Haal de pan uit het water zodra de chocola gesmolten is.

Roer de boter los tot deze luchtig en zalvig is, voeg geleidelijk aan room en vanille-extract toe, vervolgens beetje bij beetje de suiker, en tenslotte de chocola toe tot het mengsel glad en romig is.

voor de chocoladeschilfers:
smelt de chocola naar keuze wederom au bain marie en stort deze op een beboterd bakpapier. Zet 10 minuten in de koelkast om op te stijven, en breek de plak vervolgens in grove stukjes. Doe deze stukken weer in de koelkast om ze volledig te laten uitharden.

Bereidingswijze

Rol het afgekoelde gebak voorzichtig uit en bestrijk met 2/3 van de botercrème, rol weer op zonder theedoek

in dit stadium kun je evt een klein stukje van de kerststronk afsnijden en de plak op de rol leggen, zodat deze echt de vorm krijgt van een houtstronk met aftakking.

Bestrijk de buche met de rest van de crème. en maak er ribbels in om de schors na te bootsten.

versier met de grove stukjes chocola en doe er vlak voor het serveren nog wat poedersuiker op voor het sneeuw effect.

Serveertip

Je kunt de buche verder versieren met kleine schuim-paddestoelen (meringue), chocolade hulstblaadjes, marsepein, kleine kerstversieringen etc.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van _infinity_
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top