Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Hollandse bitterballen

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 2 personen

  • 125 gram gaar kippenvlees (of rundvlees)
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 2 dl zelfgemaakte kippenbouillon
  • 1 flinke tl zout ( niet zoveel als je bouillon van een tablet gebruikt!)
  • mespunt chilivlokken
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • paneermeel
  • 1 ei


HULPMIDDELEN

Frituurpan

molenmeisje


Als ik een goede kippenbouillon maak heb ik eigenlijk altijd teveel soepvlees om in de soep terug te doen. Deze keer heb ik er bitterballen van gemaakt en die waren echt super!
Het lijkt veel werk maar eigenlijk valt dat best mee. Proberen dus!
Houd wel rekening met de wachttijd want de ragout moet echt heel goed zijn opgestijfd.

Voorbereiding

Snijd het kippenvlees heel fijn.

Bereidingswijze

Smelt de boter en roer de bloem er in een keer doorheen tot een romige massa ontstaat. Laat dit een minuut doorkoken maar niet bruin worden. Doe in een keer de koude bouillon erbij en blijf roeren tot een mooi gebonden roux ontstaat. Voeg de chili, het zout, het vlees en tot slot de peterselie erdoor.
Haal je pan van het vuur en laat je roux iets afkoelen.
Doe het dan in een platte schaal of op een bord en strijk het mooi vlak uit. Zelf heb ik een afsluitbaar vleeswarenbakje gebruikt. Laat het geheel door en door koelen dus minimaal enkele uren. Een dag van tevoren maken is nog handiger.

Strooi een flinke laag paneermeel op een dienblad. Klop het ei los met 1 el water of koffieroom in een diep bord.
Maak met 2 lepels ongeveer 12 bolletjes en rol ze door het paneermeel. Vorm met je handen mooie balletjes en pas op dat er geen scheuren inkomen. Haal je bolletjes door het ei en rol ze nogmaals door de paneer. Laat ze even op een bord rusten in de koelkast.
Frituur ze op 180 graden in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertips

Serveer met een lekkere lik mosterd.



Leuk recept? Deel het
Reacties (17)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van molenmeisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top