Stoofperen

  • Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

8 stoofperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman)
1 fles rode wijn
alternatief: bessensap
1 eetlepel suiker
1 kaneelpijpje
alternatief: kaneelpoeder


Stoofperen zijn een lekker bijgerecht bij onder andere wild.
Het is vrij zoet van smaak en de textuur is zacht.

Bereidingswijze

Schil de peren, maar laat het steeltje zitten (extra smaak komt uit het
steeltje).
Je kan kiezen om de peren heel te laten.
Je kan ze ook in vieren snijden. Haal dan meteen het klokhuis eruit.
Kook de peren op een laag vuur met de wijn, suiker, het kaneelpijpje (of
poeder) en water.
De peren moeten net onder water zijn.
In ca 2 uur de peren gaar koken.
Af en toe controleren of de peren niet droogkoken en zonodig water
toevoegen.
Warm of koud te eten.

Serveertips

Tips en variaties
De peren moeten lang en zacht koken (minstens 2 uur),
pas dan zullen de peren helemaal doortrokken zijn van de smaak van de wijn.
Gebruik een (hele) goedkope port.
Dan kan de suiker achterwege blijven.
Reken op minimaal 2 peren per persoon.
In plaats van kaneel kan ook een dun schilletje citroen gebruikt worden.
Voor extra smaak drie kruidnagels mee koken

Gebruik bessensap ipv wijn

Gebruik ipv wijn, water met "perensuiker" toegevoegd zodat de peertjes rood
zijn.

Perensuiker is een redelijk ouderwets product maar kun je hier en daar nog
wel vinden.

Voeg eventueel wat bruine suiker (naar smaak) toe.

Gebruik ipv wijn champagne.

Vervang de bruine suiker en kaneel in dit geval dan door poedersuiker.

evt met wat aardappelzetmeel het sap verdikken

Zeef het kookvocht en vries het in.

Gebruik dit de volgende keer weer als basis voor stoofperen.

Wekken
Stoofpeertjes zijn heel goed en ook lange tijd te bewaren in goed gesloten
wekpotten

In de koelkast slechts enkele dagen houdbaar.

Bron

Internet

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies