Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Nasi goreng (indonesisch:

Door: will_s

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


300 gr Basmatirijst
150 gr sojascheuten
1 of 2 Spaanse rode pepertje
2 uien, gesnipperd
2 preien, in fijne ringen gesneden
2 knoflookteentjes,heel fijngesneden
2 eieren
1-2 tl koriander, gemalen
1 tl komijnpoeder
3 el Ketjap Manis (zoete sojasaus)
2 tl Sambal Oelek
300 gr kipfilet, in stukjes gesneden
100 gr ham, in blokjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper en zeezout
Ketjap Asin (zoute sojasaus) of oestersaus



Nasi goreng (Indonesisch: "gebakken rijst") is oorspronkelijk een
Indonesisch gerecht,
waarin men de etensresten van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met
rijst.
Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei en een plak ham.
En er zijn zoveel variaties , dus laat je fantasie gaan !

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar, eventueel in kippenbouillon.
Nasi maak je bij voorkeur met koude rijst, omdat de rijst dan het beste
bakt.
Kook de rijst dus bij voorkeur een behoorlijk tijd van tevoren.
Peper (en zout) de kip, snijd in blokjes (grootte naar eigen voorkeur) en
snijd ham in wat kleinere blokjes.
Snipper het pepertje fijn (pitten verwijderen, tenzij men graag heet wilt).
Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes.
Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook,
koriander en komijn bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
Voeg daarna de prei en de sojascheuten toe, stoof deze enkele minuten mee.
Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de rijst en het
ketjapmengsel toe
en laat alles op een niet te heet vuur nog 2 a 3 minuten sudderen (te heet
gebakken rijst wordt hard!), tot de rijst opgewarmd is.
Op smaak brengen met peper en zout.
Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snijd ze in fijne
reepjes en schep door de rijst.
Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.

Serveertip

Serveertips:

Gebakken uitjes (snijd in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie),
zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine
suiker),
atjar tjampoer (Indonesisch zoetzuur tafelgerecht), kroepoek, seroendeng
(Indonesisch: wordt over de rijst gestrooid en bestaat o.a.uit gebakken ui,
knoflook en kokos).

Kooktips:

De koriander en komijn kan men weglaten.
Variatie op de kip en ham:
Kan vervangen worden door `varkenslapjes en gerookt ontbijtspek`
of `scampi`s en garnalen/krabstaafjes` of `vis en vlees`
(bv scampi`s en kip, varkenslapjes en garnalen) of restjes van `vlees, kip,
ham en garnalen` tesamen.
Variatie op de sambal oelek:
Kan vervangen worden door sambal trassi of sambal en trassi (gedroogde
gefermenteerde garnalen).
Variatie op de bovengenoemde groenten:
Kan men vervangen of aanvullen met erwten, wortel, paprika, pijpajuin, witte
of Chinese kool.

Bron

Indonesisch kookboek



Deel dit recept

Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top