Kippenbouten in honing-knoflookmarinade met aardappelsalade

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

4 kippenbouten
5-6 tenen knoflook (uitgeperst).
3 eetlepels witte balsamico azijn.
4 flinke eetlepels vloeibare (acacia)honing.
1 dl olijfolie + iets extra om te braden.
Versgemalen peper en zout naar smaak.
Om de saus te binden wat aardappelmeel of maïzena.
Voor de aardappelsalade
1 pond stevige aardappelen
1 rode ui
Ongeveer 6-8 eetlepels mayonaise.(kan ook met slanke Mayo)
½ tl chilipoeder.
1 bakje kleine tomaatjes.
Eventueel ook een teentje knoflook.

HULPMIDDELEN

Scherp mes, Schaal met deksel, Ovenschaal, Aluminiumfolie

In ovenschaal 15.08.2009

Kip aanbraden in wat boter en lijfolie. 02.07.2011

Aardappels in blokjes gesneden, koken en af laten koelen. 02.07.2011

In de ovenschaal de marinade eroverheen gieten en in de oven zetten. 02.07.2011

Wat sla, tomaatjes met wat peper,zout,chilipoeder en wat geperste knoflook naar smaak. 02.07.2011

Op het bord(nog zonder saus).02.07.2011


Dit is een heerlijk kipgerecht en de marinadesaus is superlekker! Ik heb het al meerdere keren gemaakt. Je ziet bij de eerste foto`s een ovenschaal met aluminiumfolie onder de kip. Die foto is gemaakt toen ik het in een ovenschaal die snel "aankoekte" maakte op ons bootje.(15.08.2009).
In het weekend (02.07.2011) weer eens gemaakt voor meer personen, met 5 kippenbouten en een stuk of zes kipkluifjes. Alle ingrediënten voor de marinade/ saus gewoon verdubbeld. De aardappelen ook verdubbeld en alvast in blokjes geneden en toen gekookt (wel zo makkelijk). Ook heb ik toen de kip uit de marinade eerst wat droog gedept en toen even aangebraden op het gas, daarna in de oven gezet. Het kan dus op beide manieren.

Voorbereiding

Maak een marinade van de olijfolie,azijn, knoflook, honing, peper en zout.
Kerf kippenbouten in tot op het bot.
Leg de bouten in een schaal en schenk de marinade over de kip.
Rol de bouten een paar keer door de marinade.
Dek de schaal goed af en laat de kip minimaal 2 uur in de marinade staan (liever de hele nacht, maar dan wel in de koelkast).
Verwarm de oven voor op 190° C

Bereidingswijze

Neem de kippenbouten uit de marinade.
Leg de kippenbouten in een ovenschaal en giet de marinade over de bouten.
Het duurt ongeveer 1 uur voordat ze gaar en bruin zijn (ligt aan de grote van de bouten en aan je oven).
Keer de bouten een of twee keer.
Worden de bouten te bruin dek dan af met aluminiumfolie.
Aardappelsalade
Terwijl de kip in de oven staat kook je de aardappelen gaar en laat bijna afkoelen.
Snijdt ze daarna in plakjes of blokjes. (of snijd ze van te voren in blokjes).
Maak de ui schoon en snijd deze in halve ringen.
Vermeng de aardappelen terwijl ze nog lauw zijn met de ui en de mayonaise (en eventueel uitgeperste knoflook).
Voeg zout, peper en chilipoeder naar smaak toe.

Serveertips

Serveer de kippenbouten met de aardappelsalade en gehalveerde tomaatjes.
Ik heb de marinadesaus wat aangemaakt met maïzena omdat ik dat lekker vind maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Bron

Mijn verzameling van losse recepten

Leuk recept? Deel het
Wie wint de FoodAward 2014?

Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een Samsung-tablet (5x), Tefal-pannenset (10x) of Jumbo spellenpakket (5x)!

Stem en win »
Reacties (8)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Op de speciale wokjekoelkastleeg pagina zie je hoe je eenvoudig je koelkast leeg kan wokken. Geef op wat je nog hebt liggen en zoek daar recepten bij. Wokken doe je met Go-Tan!… Doe mee »

Je leest het in Smult, het magazine voor hobbykoks van Smulweb. Met recepten van o.a. Ellemieke Vermolen en Paul Hollywood - The Great British Bake Off. Actie: 4x nu 17,95 > … Doe mee »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies