• Eigen recept

Kippensoep

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN


1 kilo borst van een soepkip
1 winterpeen
1 bosje selderij
2 uien
1 flinke prei
2 stengels bleekselderij
2 blaadjes foelie
peper
zout
2 gedroogde pepertjes(peperoncini)
2 laurierblaadjes
1 stuk citroenschil (zonder het wit)
2 tenen knoflook


Zelf grootmoeders kippensoep maken? Dit recept is voor een heldere kippensoep. Het moet even staan (minimaal 3 uur), maar dan heb je ook echt heerlijke kippensoep, goed tegen elk opkomend griepje.

Voorbereiding

Hak de kip in delen.
Verwijder alleen de buitenste schil van de uien en hak die in vieren. Door een stuk schil mee te koken krijgt je bouillon een mooi bruine kleur.
Snijd de wortel in stukken en doe dat ook met de bleekselderij en prei
Hak 2 stronkjes bladselderij en 2 stronkjes peterselie fijn.
Hak de knoflook fijn.
Zet een grote pan op het vuur en doe de kip daarin. Zet de kip net onder water. Een centimer of vijf is voldoende.

Bereidingswijze

Laat de kip koken. In het begin schuimt het een beetje. Dat schuim (=calogeen) moet je er af halen, dat smaakt niet lekker. Overigens valt het met gevogelte wel mee met de hoeveelheid schuim, soms heb je er vrijwel geen last van.
Doe de groenten bij de kippensoep en roer het geheel af en toe door. De soep moet rustig pruttelen. Ik vind een uur of vier het lekkerst, je weet dan zeker dat de soepkip heerlijk mals is.
Haal de kip eruit en verwijder de botten. Snijd de kip fijn en houdt de kipdelen vervolgens apart.
Haal de kippensoep door een vergiet. Je kunt het laatste vocht gewoon uit de groenten persen. Als je een heel erg heldere bouillon wilt, moet je de kippensoep door een doek zeven.
Laat de gezeefde bouillon vervolgens zonder deksel inkoken tot tweederde.
Als je de soep direct wilt eten, kun je de kipdelen er weer bijdoen. Wil je de bouillon later gebruiken, dan moet je hem afkoelen. Anders heb je kans op bacterien. Zet daarvoor de hete pan in een met koud water gevulde gootsteen en roer flink door de kippensoep. Binnen tien minuten is je bouillon dan koel genoeg om even te bewaren.
Om de kippensoep klaar te maken, verwarm je de kip weer op in de bouillon.
Verdeel de kip over de borden en giet het vocht erover. Lekker en prima medicijn tegen de griep. Daar kan geen pakje kippensoep tegenop!


Bron

Www.keukenhelden.nl

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sheltiemoeke
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies