Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

tarte tatin

  • Frans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 8 personen

100 g boter
150 g suiker
8-10 stevige appels (liefst jonagold of cox) geschild en in parten
evt wat vanillesuiker of kaneel

een rol kant en klaar kruimeldeeg of bladerdeeg
OF zelfgemaakt kruimeldeeg waarvoor:
100 g boter
200 g bloem
1 dooier
1 zakje vanillesuiker
snuf zout


HULPMIDDELEN

Taartvorm


Een klassieker uit de franse keuken. Lekker met een toef slagroom en/of een bolletje vanille ijs. Met dit receptje krijg je de appels mooi (en lekker) gekarameliseerd.

Voorbereiding

Als je het kruimeldeeg zelf maakt:

1) snijdt met twee messen de kouder boter door de bloem +zout +vanillesuiker tot het een grove crumble wordt. (zanderig met wat grotere korrels).
2) voeg vervolgens de eidooier toe en enkele el koud water en werk het geheel snel tot een bal - zo min mogelijk water, en zo min mogelijk kneden: de boterstukjes die door het meel gevangen zijn zullen een heerlijk knapperige korst opleveren.
3) laat een half uur rusten

Bereidingswijze

1) Verwarm de oven voor op 180 à 200 graden

2) Zet de taartvorm op het vuur, smelt boter en suiker in de vorm en laat onder regelmatig roeren tot een lichtbruine tot bruine karamel kleuren (te donker = bitter).

3) Voeg dan de appeltjes toe en laat ze drie-vier minuutjes meebakken, ze zullen alvast een deel van het karamel absorberen en halfgaar worden. Bestrooi evt. met vanillesuiker.

4) Met eigen deeg: rol het deeg uit tot ong. 3 mm dikte.
Bedek de taartvorm en appeltjes met het deeg. Vouw het overhangende deeg voorzichtig naar binnen.

5) laat ong. 30 minuten bakken in de warme oven. De taart is klaar wanneer het karamel langs de zijkanten naar boven komt borrelen.
Haal de taart dan uit de oven, en keer hem direct om op een grote schaal (als je langer wacht wordt de karamel weer hard en komt de taart niet meer los)

Serveertips

Serveer lauw of koud met een grote toef slagroom, mascarpone en/of vanilleijs.



Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van _infinity_
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top