Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Moussaka a la louise

  • Grieks
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

2 flinke aubergines (600 gram in de winkel gewogen )
3 flinke aardappelen (ongeschild 650 gram)
3 vette tenen knoflook
2 grote uien (uien en knoflook fijnsnijden)
500 gram rundergehakt
1 el olijfolie
1 blik tomaten + het sap (Blokjes, heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner).
1 blikje tomatenpuree ( 140 gram)
1 el gedroogde Oregano + 1 tl voor door de saus Heb je verse oregano? (tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten)
Des te beter. Gebruik dan 2 el verse Oregano + 2 tl voor door de saus.
Peper/ Zout naar smaak.
Wat nootmuskaat.
Halve theelepel kaneel.
1 flinke kneep rode peper uit tube. (te koop bij supermarkt o.a. A.H.) Of heb je toevallig nog een rode peper liggen?
60 gram Parmezaanse (of andere pittig belegen geraspte kaas.)
Voor de bechamel saus
50 gram boter
50 gram bloem
200 ml room (je kan ook slankroom nemen)
300 ml melk
Eventueel 1 ei (zie bij serveertips)


HULPMIDDELEN

Ovenschaal,( Mijn ovenschaal is 24 cm lang. 20 cm breed en 8 cm hoog), grill of Koekenpan, Steelpan, garde. 

Zet de oven op 200 graden (gewone oven,  hete lucht 180 graden) 

Tags

,

Foto van Lisa94


In 2008 hebben wij in Griekenland heerlijke Moussaka gegeten. Ik zocht "even" een recept. Op Smulweb stonden er al 239 en bij Google ???? PFFF.. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Alle recepten bevatten ongeveer dezelfde ingrediënten maar de hoeveelheden,de kruiden, wel/geen aardappelen enz. enz. verschilden zoveel dat ik besloot een eigen versie maken wat op Moussaka moest lijken, daarom heet het dus "Moussaka a la Louise." Ik zet dit NIET op Smulweb om het 240 ste Moussaka recept toe te voegen maar omdat wij het heel lekker vonden en OOK omdat ik het niet meer kwijt wil raken! Mocht je het een keer willen proberen? Leuk, gewoon doen. De hoeveelheden kloppen, de oventijd klopt (kan variëren natuurlijk) maar het is dus gemaakt en geproefd! En de zelfgemaakte foto staat erbij.

Bereidingswijze


VOORBEREIDING
1. Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 2.Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. 3.Was de aubergines, snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 4.Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten). 5.Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan. 6. Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren.VOOR GEHAKTSAUS.
Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 el olijfolie.
Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en "breek" het gehakt tot het rul en wat grijzig is.
Voeg dan toe;
De tomaten uit blik, tomatenpuree, 1 eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper uit tube en de ½ tl kaneel.
Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt.
Bechamelsaus;
De boter smelten maar niet bruin laten worden.
Bloem in ene keer erbij doen en heel goed roeren.
Het vormt nu een kluit.
Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de (koude) melk en de room toe.
(De hoeveelheid melk/room hangt echt af van de kwaliteit van de bloem, de ene keer heb je meer vloeistof nodig en de andere keer weer wat minder, je ziet het vanzelf aan de saus.)
Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is.
Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 tl gedroogde (of 2 tl verse) Oregano.
Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor.
Vet een Ovenschaal in met wat boter.
Leg een laagje aardappelschijfjes
Strooi er wat kaas over.
Laagje aubergines.
Laag gehaktsaus.
Laag aardappels
Wat kaas
Laag aubergines
Gehaktsaus.
Dan de bechamelsaus erover gieten.
Wat geraspte kaas.
Zet in de oven voor ongeveer 1 uur.

Tags,

Serveertips

Lekker met een Griekse salade.Ps.Ik kreeg een goede tip van `alibaba111` en voor het gemak zet ik deze tip onder dit recept. Hier haar reactie;
Heerlijk recept, al diverse malen gemaakt. Wellicht nog een tip om als de bechamelsaus klaar is, er nog een ei doorheen te roeren. Alternatief voor rundergehakt is lamsgehakt.



Leuk recept? Deel het
Reacties (85)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top