• Eigen recept

Irish stew

  • Iers Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

750 g lamspoelet of runderpoelet
zout en versgemalen peper
700 ml runderbouillon (van tablet)
50 g boter
500 g uien, in ringen
500 g winterwortel, geschrapt en
in schuine plakken van 1 cm
1 kg aardappelen, vastkokend,
geschild en in plakken van 1 cm
2 eetl. gehakte peterselie


Irish stew en de Ierse keuken
Aardappelen en lamsvlees zijn nog altijd belangrijke pijlers van de Ierse keuken. Samen met uien vormen ze de Irish stew, die trouwens ook vaak kool en wortelen bevat. Overigens wordt een traditionele Irish stew niet met lams- maar met schapenvlees bereid. In veel traditionele schapenvleesgerechten gebruikt men tegenwoordig, ook in Ierland, echter lamsvlees. Dat heeft onder meer te maken met de vraag naar magerder vlees en gerechten die niet zo lang hoeven te stoven.

Variatie:
Vervang de runderpoelet door sukadelapjes in repen.
Voeg eens 1 eetlepel versgehakte tijm en 1 theelepel worcestershiresaus toe.

Voedingswaarde per persoon:
eiwit 49g ; vet 16g ; koolhydraten 58g ; kcal (kJ) 575.

Voorbereiding

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm de bouillon.

Bereidingswijze

Verhit de boter en bak het vlees rondom lichtbruin. Schep het vlees uit de pan. Bestrooi de uien, wortel en aardappelen met zout en peper. Stapel in de braadpan laagjes van aardappel, wortel, ui en vlees. Eindig met een laagje aardappel. Giet de warme bouillon erop en stoof het gerecht afgedekt in circa 2 uur gaar. Bestrooi de Irish stew voor het serveren eventueel met peterselie.

Serveertips

Serveer dit gerecht met roggebrood of bruin vloerbrood en donker bier.

Wijnadvies:
Een klassieker met Argentijnse Tango Duo, Sunny Mountain Cabernet-Shiraz en Vina Maipo Carmenère.

Bron

Boodschappen nr. 10 2008

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van yguijken

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Geschikt voor alle warmtebronnen.

van 69,99
Alleen vandaag 54,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies