• Eigen recept

Irish stew

  • Iers Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

750 g lamspoelet of runderpoelet
zout en versgemalen peper
700 ml runderbouillon (van tablet)
50 g boter
500 g uien, in ringen
500 g winterwortel, geschrapt en
in schuine plakken van 1 cm
1 kg aardappelen, vastkokend,
geschild en in plakken van 1 cm
2 eetl. gehakte peterselie



Irish stew en de Ierse keuken
Aardappelen en lamsvlees zijn nog altijd belangrijke pijlers van de Ierse keuken. Samen met uien vormen ze de Irish stew, die trouwens ook vaak kool en wortelen bevat. Overigens wordt een traditionele Irish stew niet met lams- maar met schapenvlees bereid. In veel traditionele schapenvleesgerechten gebruikt men tegenwoordig, ook in Ierland, echter lamsvlees. Dat heeft onder meer te maken met de vraag naar magerder vlees en gerechten die niet zo lang hoeven te stoven.

Variatie:
Vervang de runderpoelet door sukadelapjes in repen.
Voeg eens 1 eetlepel versgehakte tijm en 1 theelepel worcestershiresaus toe.

Voedingswaarde per persoon:
eiwit 49g ; vet 16g ; koolhydraten 58g ; kcal (kJ) 575.

Voorbereiding

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm de bouillon.

Bereidingswijze

Verhit de boter en bak het vlees rondom lichtbruin. Schep het vlees uit de pan. Bestrooi de uien, wortel en aardappelen met zout en peper. Stapel in de braadpan laagjes van aardappel, wortel, ui en vlees. Eindig met een laagje aardappel. Giet de warme bouillon erop en stoof het gerecht afgedekt in circa 2 uur gaar. Bestrooi de Irish stew voor het serveren eventueel met peterselie.

Serveertips

Serveer dit gerecht met roggebrood of bruin vloerbrood en donker bier.

Wijnadvies:
Een klassieker met Argentijnse Tango Duo, Sunny Mountain Cabernet-Shiraz en Vina Maipo Carmenère.

Bron

Boodschappen nr. 10 2008

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van yguijken


Smult is een 90 pagina’s dik tijdschrift vol recepten voor de hele familie. Van cheesecake tot aan risotto, alles is stap voor stap te maken en enorm lekker! Het blad verschijnt 4x per jaar: elk seizoen ruim 60 nieuwe recepten. Deze maand bij Smult: de luxe Bredemeijer Duet Classic theepot met 70% korting! Op = op.
Bekijk de actie »

Dagdeal
Bestel nu »

Met een anti aanbaklaag.

van 11,95
Alleen vandaag 10,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Go-Tan is op zoek naar familierecepten en mooie herinneringen. Doe mee met jouw familierecept en maak kans op een Go-Tan pakket of een plaatsje in het Go-Tan familiereceptenboek! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies