• Eigen recept

Hollandse bonensoep

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

Hamschijf (minstens 500gr.)
2 schouderkarbonades
2 speklapjes
ontbijtspek (250gr.)
2 grote uien (vers van de markt), één voor de bouillion
2 winterworteten (vers van de markt), één voor de bouillion
een paar takjes selderie, voor de bouillion.
2 grote preien (vers van de markt), één voor de bouillion.
Bruine bonen (600gr.), ik gebruik meestal kievietsbonen, de smaak is veel meer uitgesproken (pittiger), altijd verkrijgbaar bij de turkse groentenboer (voor lekkere, verse, ingrediënten kun je hier, of op de markt heel vaak terecht).
aardappelen (500gr., liefst Opperdoes, verreweg de lekkerste aardappel) in dobbelsteentjes.
knolselderie (de helft van een grote knol) in dobbelsteentjes.
linzen (100gr.).
Zorg voor de groenten vooral voor verse producten (markt of groentenboer), ze zijn vaak veel smaakvoller dan van de supermarkt (meestal ook nog veel goedkoper). Ruik maar eens aan een winterwortel van de versboer van de markt en van de supermarkt, een wereld aan verschil!
4 blaadjes laurier.
6 kruidnagelen.
vers gemalen peper.
een paar takjes tijm.
Verdere kruiden naar smaak.
3 blokjes runderbouillion en 2 blokjes tuinkruiden bouillion.
2 rookworsten van 350 gram (van de slager, de gelderse rookworst van Unox is ook goed).
Roggebrood en katenspek.

HULPMIDDELEN

Snelkookpan, grote soeppan (5 á 6 liter), puree-stamper.


Het heerlijke aan de bonensoep is dat je dit recept eindeloos kunt variëren. Ik maak altijd een zeer grote portie en ik gebruik steeds een andere combinatie van de ingrediënten (zowel in vlees als in groenten). Ik probeer steeds gebruik te maken van verse ingrediënten (van de markt, groenteboer en (keur)slager.
De eerste dag heerlijk als maaltijdsoep, de tweede dag vaak erg lekker in combinatie met (spek)pannenkoeken met stroop (echt smullen!). Als er dan nog iets over is, wordt de rest ingevroren, om te gebruiken op een dag, waarop we geen tijd hebben om te koken.

Voorbereiding

De avond voor de bereiding:
De bonen wassen en ruim onder water voor minsten 12 uur laten weken.
De bouillion:
In 2 liter water de hamschijf, de karbonade en de speklapjes aan de kook brengen, schuim afspanen, één ui, één winterwortel, de selderie en één prei, versgemalen peper en de takjes tijm toevoegen. Minstens twee uur laten trekken.
Vlees van de hamschijf, de karbonaatjes en de speklappen, uit de bouillion nemen en in blokjes snijden. Toegevoegde groenten natuurlijk verwijderen.
De bouillion zeven, daarna koud wegzetten.

Bereidingswijze

Volgende dag:
De geweekte bonen + linzen en 100gr. ontbijtspek + laurier en kruidnagelen eventueel aangevuld met extra water, in een snelkookpan in een half uur gaarkoken (in een gewone pan kan het ook, maar dan moet je rekenen op een kooktijd van ongeveer anderhalf uur) .
Laurier en kruidnagelen verwijderen. Een paar eetlepels bonen apart nemen om later toe te voegen.
De bonen + ontbijtspek fijnstampen. De bouillion, het gesneden vlees, de bonenstamp, de groenten (prei in ringen, ui in halve ringen, wortel in plakjes, aardappelen en knolselderie in dobbelsteentjes, de in dobbelsteentjes gesneden rest van het ontbijtspek toevoegen, met de bouillionblokjes, nog minstens een half uur laten pruttelen. Indien nodig, extra water toevoegen, eventueel met extra bouillionblokjes naar smaak). Vijf minuten voor het einde van het pruttelen de voorgekookte, in plakjes gesneden, rookworst toevoegen, evenals de apart gezette bonen.

Serveertips

Heerlijke combinatie: roggebrood met plakjes katenspek.
Ook erg lekker in combinatie met spekpannenkoeken met stroop!

Bron

Ontwikkeld uit een, lange, eigen ervaring.

Leuk recept? Deel het
Reacties (5)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wubbejan

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Lichtgewicht en hoge kwaliteit voor een goede prijs!

van 39,95
Alleen vandaag 24,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies