• Eigen recept

Marokkaans griesmeelbrood (Smida)

  • Marokkaans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Voor 3 grote of 4 middelgrote broden:
750 gram fijn griesmeel;
500 gram bloem;
2 eetlepels gedroogde gist;
1 klein theelepeltje zout;
2 eetlepels zachte roomboter;
lauw water.


Bij elk Marokkaans gerecht op mijn Smulpagina en dan vooral bij de tajine-gerechten, staat vermeld dat je er Marokkaans brood bij moet eten.
In Marokko maar ook in de andere Noord-Afrikaanse landen wordt meestal brood gegeten bij de vlees/vis- en kipgerechten.
Vaak wordt dat brood thuis gebakken, maar je kunt het er ook kopen op straat bij kleine karretjes en natuurlijk bij de bakkerij.
Marokkaans brood is tegenwoordig ook ruim verkrijgbaar in Nederland en dan vooral bij de Marokkaanse en Turkse winkels in de wat grotere steden.
Voor wie niet zo`n winkel in de buurt heeft of voor wie het gewoon liever zelf thuis bakt volgt nu een recept voor Marokkaans griesmeelbrood. Erg lekker......

Voorbereiding

Zeef het griesmeel met de bloem en het zout boven een ruime bak of op een werkvlak.
Maak een kuiltje in de berg griesmeel/bloem,los de gist op in wat lauw water en doe dat samen met de zachte boter in het kuiltje.

Voeg een beetje lauw water toe vanaf het midden van de massa en bewerk dat tot het gaat samenhangen.
Voeg al knedend steeds 4 eetlepels lauw water toe en doe dat minsten 3-4 keer totdat je merkt dat je na heel veel kneden (met de handen of een keukenapparaat) een soepel en niet plakkerig deeg krijgt.

Bedek het deeg met een schone doek en laat het 15 minuten rusten.

Bereidingswijze

Verdeel het deeg in bollen ter grootte van een flinke sinaasappel en maak ze op een met griesmeel bestoven werkvlak iets plat.
Draai het deeg om (bestrooi het werkvlak nogmaals met een dun laagje griesmeel) en maak de plakken deeg nog iets platter. (ze moeten niet te dik maar ook niet te dun zijn).
Draai het deeg weer om en leg de plakken deeg op een licht met wat bloem bestoven bakplaat.

Bedek met een schone doek en laat het deeg nog 20 minuten rijzen.

Maak met een mes oppervlakkige sneden bovenop het deeg of prik er met een vork gaatjes in en zet de bakplaat in een matig hete oven.
Bak de broden goudbruin.

Bron

MIJN WEBLOG(klik)

Leuk recept? Deel het
Wie wint de FoodAward 2014?

Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een Samsung-tablet (5x), Tefal-pannenset (10x) of Jumbo spellenpakket (5x)!

Stem en win »
Reacties (1)
Over de plaatser
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

We gaan dit jaar lekker naar buiten! Met voorjaarsgerechten van Ramon Beuk en wijnadvies van sommelier Jan-Willem van der Hek. Kijk op www.lidl.nl voor het uitgebreide assortiment. … Doe mee »

Advertisement

Je leest het in Smult, het magazine voor hobbykoks van Smulweb. Met recepten van o.a. Ellemieke Vermolen en Paul Hollywood - The Great British Bake Off. Actie: 4x nu 17,95 > … Doe mee »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies