• Eigen recept

Marokkaans griesmeelbrood (Smida)

  • Marokkaans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Voor 3 grote of 4 middelgrote broden:
750 gram fijn griesmeel;
500 gram bloem;
2 eetlepels gedroogde gist;
1 klein theelepeltje zout;
2 eetlepels zachte roomboter;
lauw water.


Bij elk Marokkaans gerecht op mijn Smulpagina en dan vooral bij de tajine-gerechten, staat vermeld dat je er Marokkaans brood bij moet eten.
In Marokko maar ook in de andere Noord-Afrikaanse landen wordt meestal brood gegeten bij de vlees/vis- en kipgerechten.
Vaak wordt dat brood thuis gebakken, maar je kunt het er ook kopen op straat bij kleine karretjes en natuurlijk bij de bakkerij.
Marokkaans brood is tegenwoordig ook ruim verkrijgbaar in Nederland en dan vooral bij de Marokkaanse en Turkse winkels in de wat grotere steden.
Voor wie niet zo`n winkel in de buurt heeft of voor wie het gewoon liever zelf thuis bakt volgt nu een recept voor Marokkaans griesmeelbrood. Erg lekker......

Voorbereiding

Zeef het griesmeel met de bloem en het zout boven een ruime bak of op een werkvlak.
Maak een kuiltje in de berg griesmeel/bloem,los de gist op in wat lauw water en doe dat samen met de zachte boter in het kuiltje.

Voeg een beetje lauw water toe vanaf het midden van de massa en bewerk dat tot het gaat samenhangen.
Voeg al knedend steeds 4 eetlepels lauw water toe en doe dat minsten 3-4 keer totdat je merkt dat je na heel veel kneden (met de handen of een keukenapparaat) een soepel en niet plakkerig deeg krijgt.

Bedek het deeg met een schone doek en laat het 15 minuten rusten.

Bereidingswijze

Verdeel het deeg in bollen ter grootte van een flinke sinaasappel en maak ze op een met griesmeel bestoven werkvlak iets plat.
Draai het deeg om (bestrooi het werkvlak nogmaals met een dun laagje griesmeel) en maak de plakken deeg nog iets platter. (ze moeten niet te dik maar ook niet te dun zijn).
Draai het deeg weer om en leg de plakken deeg op een licht met wat bloem bestoven bakplaat.

Bedek met een schone doek en laat het deeg nog 20 minuten rijzen.

Maak met een mes oppervlakkige sneden bovenop het deeg of prik er met een vork gaatjes in en zet de bakplaat in een matig hete oven.
Bak de broden goudbruin.

Bron

MIJN WEBLOG(klik)

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van 393amber1


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies