- 400 g Gort
- 480 g Schelvisfilet
Bereidingswijze
Zet in 4 stappen deze heerlijke Alkmaarse gort met vis op tafel.
- Kook de gort in de visbouillon, een halfvol kopje gort per persoon. Zorg ervoor dat de bouillon 1 vingerkootje hoog boven de gort staat en blijf roeren zodat de gort van de bodem los blijft. Doe de gort met deksel erop in de oven op 100 graden Celsius voor ongeveer 45 minuten, tot alle vocht door de gort is opgenomen. Roer het goed los en breng op smaak met zout.
- Breng de zongedroogde tomaten tot vlak onder water aan de kook. Laat ze 20 minuten weken in de oven op 60 graden.
- Verwarm de 400 gram visfond met 100 gram slagroom in een pan. Fruit in een andere pan 30 gram fijngehakte ui, 25 gram bloem en 30 gram boter tot al het vocht is opgenomen. Voeg al roerend steeds een pollepel hete bouillon toe aan deze roux totdat het een mooie gebonden saus is geworden. Voeg 5 à 10 gram gedroogde vlierbloesem toe met zout en peper. Hou de saus warm tot alle smaken goed zijn ingetrokken.
- Verwarm de ovenschaal met wat olijfolie in de oven voor. Leg de stukjes vis op de ovenschaal en voeg zout en peper toe. Rooster de vis ongeveer 20 minuten in de oven op 100 graden Celsius. Note: No corrections needed in this instruction.