Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Engels Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

700 - 850 g Goudrenetten (ongeschild gewogen) = ± 3 grote appels
225 - 300 g Cox appels (ongeschild gewogen) = ± 2 grote appels
30 g bruine basterd suiker
1 grote theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel kruidnagelpoeder
Wat extra boter om de schaal in te vetten (niet echt noodzakelijk)
Voor de bovenlaag (Crumble)
110 g hele amandelen ongepeld
125 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden. (of eventueel wat meer boter)
250 g zelfrijzend bakmeel).
2 theelepels kaneelpoeder
150 g rietsuiker (of lichtbruine basterd suiker)


HULPMIDDELEN

Een ovale Ovenschaal van 19 x 28 cm en 4,5 cm diep.(ik gebruik soms een vierkante schaal van 24x24 cm en 4 ½ cm diep)
OF een ronde ovenvaste schaal met een diameter van 24 cm en 4.5 cm diep.
Ik had (kerstmis 2012) hele grote goudrenetten dus ik dit keer een schaal met inhoud van 3 liter genomen.

Net uit de oven

In kom met suiker,kaneel en kruidnagel, schud tot de appelstukjes goed bedekt zijn.

Doe ze over in de schaal

Amandelen malen

Alle ingredi�nten tot kruimeldeeg verwerken

Kruimeldeeg

Haal heel zachtjes een vork over de hele laag


Ik heb verschillende mogelijkheden beschreven, dit recept is eenvoudig te maken.
In de herfst /winter is het heerlijk met appels of een combinatie van de helft appels de helft bramen.(diepvries fruit kan ook)
In de lente is het lekker met rabarber (doe er dan wat gemberpoeder bij want Gember en rabarber, dat is echt een volmaakt huwelijk!). Maar welk fruit je ook kiest in welk seizoen dan ook het is altijd lekker. Heel vaak lees ik recepten van Crumbles die je vertellen dat je eerst appels enz. moet koken of stoven! 
Dat is echt niet nodig! Volg dit recept want ik heb dit  al ontelbare keren gemaakt.
En ieder jaar met Kerst is dit een van de nagerechten die ik op verzoek altijd weer moet maken. Dat bewijst dus dat het lekker is.

Bereidingswijze

Voorbereiding
Maak de crumble.
In Keukenmachine
Doe boter, bloem, kaneel en de suiker in de keukenmachine en laat hem draaien totdat het op broodkruim lijkt.
Voeg dan de amandelen toe en laat de machine opnieuw het werk doen, niet te snel maar totdat ze aardig fijn zijn maar toch nog wat grotere stukjes inzitten.
OF
Maal de amandelen even met de staafmixer en meng ze dan door de bloem.

Als je geen keukenmachine hebt
Dit doe ik meestal, geen apparatuur schoon te maken en het is snel gebeurd, wel maal ik dan even de amandelen met de staafmixer.

Doe de ingrediënten in een grote kom, wrijf met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt, roer de kaneel, suiker en de gemalen amandelen erdoor.
Heb je geen staafmixer? Doe de amandelen in plastic zak en sla er met een deegroller (of fles) op.

Bereidingswijze
Doe appels in ovenschaal die ingevet is met wat boter.
Sprenkel het kruimelmengsel over de appels en zorg dat alles goed bedekt is.
Gebruik je een (of twee) handen en druk het kruimelmengsel heel lichtjes aan.
Haal daarna voorzichtig een vork over de hele laag zodat deze gelijkmatig kruimelig wordt.
Bak de crumble in het midden van de oven circa 35- 45 minuten.
(hangt van je oven af)
De appels zullen nu zacht zijn en de bovenlaag goudbruin en knapperig. (het wordt nog knapperiger als je door de kruimellaag fijn verkruimelde cornflakes OFmet havermoutvlokken mengt).
Laat het rusten voor ongeveer 10- 15 minuten voor je het serveert

Serveertips

Serveer het met warme custard of giet er lobbig geslagen slagroom over. (op deze hoeveelheid gebruik ik 400 ml slagroom waar ik 1 el suiker aan toevoeg- dat hoort eigenlijk niet maar wij vinden het lekker!)
Je kan ook een flink handje rozijnen toevoegen als de mix met de appels en amandelen gereed is. (LEKKER!)
Hier nog een idee van williane! (zie opmerkingen bij mijn recept) ze schrijft Vooral met een lekkere caramel-noten ijs als de crumble net uit de oven komt... hmmm
Bedankt williane dat lijkt me heerlijk! En Petronellacatharina voegde meer boter toe zodat het nog knappiger werd! Bedankt hoor.Lees ook eens wat de andere "Smulwebbers" hebben gedaan, er staan heerlijke suggesties bij!

Bron

Vertaald en aangepast recept van Delia Smith. Fotos bij dit recept zijn eigen fotos.



Leuk recept? Deel het
Reacties (45)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top