Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Waldkorn

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Voordeeg:

* 100 gr ongebleekte bloem
* 100 gr halfvolle melk (of een gelijk mengsel van volle melk en water)
* 1/4 tl gedroogde gist

deeg:

* 50 gr ongebleekte bloem
* 50 gr volkorenmeel
* 250 gr waldkornmix
* 190 gr lauwwarme halfvolle melk (of een gelijk mengsel van volle melk en water)
* 1 tl suiker
* 1 tl zout
* 1 tl gedroogde gist
* 20 gr zachte roomboter
* 1 el zonnebloempitten
* 1 el pompoenpitten

bovenkant:

* zaden-, pitten- en granenstrooisel



Gisteren heb ik met Zilla een bezoek gebracht bij de molen in Hoofddorp. Je kunt hier veel soorten meel kopen en de molenaar doet flink zijn best om alles zo goedkoop mogelijk te houden, erg fijn. Ik heb een zakje waldkornmix gekocht, in de overtuiging dat ik daar vast wel een recept van had in één van mijn broodboeken. Niet dus. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als internet en heb ik al speurend een recept gevonden en dat weer zo aangepast dat er eigenlijk wel een ontzettend lekker broodje uit de oven is gekomen!

Let wel op: de hoeveelheid van het vocht is in grammen, niet in mililiters!

Voorbereiding

Meng de ingrediënten voor het voordeeg met een lepel door elkaar en laat dit afgedekt op een tochtvrije plaats 10 uur rijzen.

Bereidingswijze

Strooi/schenk alles voor het deeg over het voordeeg en meng dit 10 minuten. Het deeg is vrij vochtig en blijft net aan je handen plakken, dus helaas niet geschikt om met de hand te bewerken. Dek het deeg af en laat dit in 1- 1/1/2 uur in omvang verdubbelen, even afhankelijk van hoe warm het in huis is. Sla het deeg daarna nog zo'n 5 minuten goed door, doe het in een ingevet en met bloem bestoven broodblik (van ongeveer 20 cm lang) en laat het deeg nogmaals afgedekt rijzen tot het bijna over de rand uit rijst (duurt ongeveer een uur, wederom afhankelijk van de temperatuur in huis).

Verwarm de oven voor op 220 graden. Strooi ongeveer 2 el strooisel over de bovenkant en druk het een klein beetje aan. Kerf met een mes een lichte inkeping over de lengte van het deeg en bak het brood in 35-40 minuten gaar. Kieper het brood daarna uit het blik (pas op, verbrand je handen niet), schud het teveel aan zaden eraf en laat het brood op een rooster afkoelen. En daarna...smikkelen maar!

Bron

Www.foodbgood.com



Leuk recept? Deel het
Reacties (3)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van rinnepin
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top