Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Spitskool met gehakt en witte rijst

Door: icelanor

spitskool met witte rijst en gehakt
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Iedereen die dit gerecht heeft gegegeten is er enthousiast over en wil meteen het recept hebben.
Het is makkelijk en snel te maken en het eet lekker licht weg.
Het kan natuurlijk ook met b.v. Chinese kool.

Ontdek meer:

Ingrediënten 4 personen


500 gr. witte rijst,
500 gr. rundergehakt,
500 gr. in reepjes gesneden spitskool,
100 gr. kip- of runderbouillon (niet moeilijk, lees even verder),
2 grote uien in blokjes gesneden,
1 teentje uitgeperste knoflook,
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
1 eetlepel kerriepoeder,
(versgemalen) peper en zou naar smaak,
olijfolie,
sweet chilisaus (loempiasaus),
gebakken uitjes (bv van conimex)







Verder heb je nodig


Kookpan voor de rijst.
Wok of hapjespan voor het vlees/groentemengsel.
Snijplank en vergiet.


Voorbereiding

De spitskool in dunne reepjes snijden.
(Ik koop de spitskool zelf meestal kant en klaar geneden, en 100 of 200 gram meer maakt echt niet uit, minder wél.)
De de uien in blokjes snijden.
Pers 1 teentje knoflook uit.
Voor de bouillon giet ik 100 ml kokend water in een mok en doe er een verkruimelde bouillontablet bij. Even mengen en klaar.
Zet de specerijen vast klaar.






Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Zet een Hapjespan op een middelhoog vuur.
Scheutje olijfolie er in en het rundergehakt toevoegen en rul bakken.
Met peper en zout het gehakt kruiden naar eigen smaak.
Als het gehakt bijna gaar is alvast de blokjes ui toevoegen.
Nu ook de knoflook en djahe goed over het gehakt-ui-mengsel verdelen. Pas om met de djahe, want dat is gauw teveel.

Dit op een laag vuur even warmhouden todat je de rijst gaat afgieten.
Het is de bedoeling dat je 5 minuten voor opdienen pas de spitskool gaat toevoegen zodat deze knapperig blijft.

Spitskool beetje bij beetje toevoegen aan het gehakt en omscheppen todat je alles in de pan hebt.
De bouillon over het geheel gieten en doorroeren.
De kerriepoeder goed verdelen en doorroeren.

Nu snel serveren.

Serveertip

Schep op de ene helft van het bord de witte rijst.
Op de andere helft het gehakt-kool-mengsel.
Trek met sweet chilisaus een streep op de scheiding tussen de rijst en het vlees/kool.
Doe op het midden van het gerecht een flinke dot kant en klare gebakken uitjes op.

Dit gerecht is oorspronkelijk met gebakken aardappeltjes en knoflooksaus. Ook erg lekker.

Bron

De basis uit een boekje van de Spar, maar inmiddels helemaal aangepast aan mijn smaak en stijl.



Deel dit recept

Reacties (19)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van icelanor
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top