• Eigen recept
  • Top 100

Stifado voor de slowcooker of oven

  • Grieks
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

  • Eerst even dit; Komt het vlees van een koude buitenlucht of uit de koelkast? Laat het `even wennen` want als het ijskoud de pan in gaat dan is het gedaan met het malse vlees!
  • ± 800 g runderlappen.(wat doorregen runderlappen vindt ik lekker)
  • 4-5 el olijfolie.
  • 5 teentjes knoflook (of naar smaak)uit de knijper of gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes.
  • 250 g sjalotjes.
  • 50 ml rode wijn.
  • 25 ml rode wijnazijn
  • ½ -1 afgestreken tl kaneel.
  • ½-1 afgestreken tl geraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes.
  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder.
  • ½ tl gemalen komijn
  • vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
  • 1 klein blikje tomatenpuree.
  • 50 g boter.(of minder naar eigen smaak)
  • ± 10 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gesneden
  • Scheutje Worcestershire sauce.
  • plusminus 300 ml water.(hangt van je pan af, het vlees moet net onder staan).
  • ± 1 el bloem om het vlees mee te bestrooien plus plastic zak (om vlees en bloem in te doen)
  • Soms voeg ik een snufje chili of Cayenne toe, hoort absoluut niet maar wij vinden het lekker.

HULPMIDDELEN

  • Dit past in een Slowcooker met inhoud van van 3,5 liter
  • Ovenvaste schaal of braadpan,
  • messen, schaaltjes enz.

Stifado

Ingredinten

Bloem in plastic zak, vlees erbij en even schudden.

Vlees aanbraden

Rode wijn plus rode wijnazijn toevoegen en even laten pruttelen.

Blokjes tomaat, gedroogde tomaatjes en tomatenpuree erbij

Nog even doorroeren

In de pan, sjalotjes en boter erop water toevoegen tot het vlees net onderstaat

Lekker met Griekse salade

En Griekse aardappelpuree

Heerlijk!

Je waant je in Griekenland

Stifado van alidada

In slowcooker pwiggers

Foto van Lisa94

foto van Lisa94


Stifado is een heerlijk Grieks gerecht. Ik maak het in de slowcooker maar toen ik die nog niet had maakte ik het in de oven. Er bestaan veel recepten van Stifado maar dit is heel lekker! Toen ik het eens wilde proberen vond ik zoveel verschillende recepten op internet en in Griekse kookboeken dat ik eerst ging proberen wat nu wel en niet lekker was. Van verschillende recepten ingrediënten gebruikt en/of weggelaten en zo heb ik het recept iedere keer wat veranderd naar mijn eigen smaak en misschien zijn er een paar ingrediënten bij dit er niet in horen maar dit is het geworden en zo vinden wij het heerlijk! Toen het "oude smulweb" er nog was kreeg ik bij dit recept een groot compliment van de kok van een Grieks restaurant in ons land. Helaas is dit bericht verloren gegaan maar ik was er heel blij mee. Misschien wil je het wat pittiger of meer z/p wilt toevoegen? Even proeven. Soms voeg ik een snufje chili of cayenne toe, hoort absoluut niet maar wij vinden het lekker.

Voorbereiding

Voordat ik aan de Stifado begin zet ik alles klaar, kleine schaaltjes met de kruiden,weeg de boter af, pers de knoflook uit, meet water en wijn alvast af. Pel de sjalotjes en als ze te groot zijn snijd ik ze doormidden en snijd ik vast het vlees in niet te kleine dobbelstenen. Dat werkt snel.
Mijn slowcooker mag je niet voorverwarmen maar bij andere merken moet je dat wel doen.

  • Voor gebruik in de oven verwarm je de oven voor op 160°- 180° C. Let op iedere oven is anders dus het zou kunnen zijn dat je de temperatuur moet verlagen!Dit gerecht kan natuurlijk ook gewoon in een jus/braadpan op het gas zet er zo nodig een vlamverdeler onder.

    Bereidingswijze

    • Doe bloem in de plastic zak, het vlees erbij en even goed schudden, zo wordt het dun bedekt met wat bloem.
    • Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees op matig vuur rondom iets aan.
      Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar.
    • Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de azijn en rode wijn toe en laat het ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.
    • Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten ,tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe.
    • Doe alles over in de slowcooker OF de ovenvaste schaal. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.
    • Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Deksel op de slowcooker (of braadpan).
    • Voor de slowcooker; zet de slowcooker 1 uur op high en 6-7 uur op low (het hangt van je slowcooker af, bij mij is deze timing perfect bij een ander misschien korter).
      Voor de oven is de tijd ongeveer 2-3 uur. (kijk/proef tussendoor)

  • Serveertips

    • Dat dit recept lekker is, weet ik natuurlijk al lang. Maar dat mijn Stifado nog eens terecht kwam in een handleiding van de Bestron SlowCooker, kon ik zelfs niet vermoeden!
      Helaas was de firma Bestron vergeten om te vermelden dat het om mijn recept ging. Op mijn navraag werd direct met excuses en een gratis SlowCooker gereageerd.
      Bovendien zal het recept in de herdruk verwijderd worden.
      Ik heb de excuses aanvaard, Louise.
    • Wij eten dit vaak met gemengde sla met tomaatjes en Tzatziki bij (zelf gemaakt zie onderstaande link) en kleine krielaardappeltjes gebakken in knoflookolie of met rijst en sperzieboontjes.
    • De laatste keer heb ik dit gegeten met Griekse aardappelpuree en Griekse salade, heel lekker.
    • Mocht je het gerecht willen binden dan kan je dat doen met wat maïzena of bloem. (ik heb het niet gebonden) Als je de slowcooker gebruikt kan je dit al gelijk doen. Maar als de pan in de oven gaat, doe het dan als het gerecht bijna klaar is. Vandaag (15.10.`11) weer gemaakt en nu eindelijk eens foto`s geplaatst.


    http://www.smulweb.nl/1106435/koken/recept/Tzatziki

    Leuk recept? Deel het
    Reacties (110)
    Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


    Over de plaatser
    Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
    Leuk kookboek om te volgen
    ?
    Meest bekeken
    Kooktip!
    Maak je koelkast leeg

    Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

    Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

    Top
    Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

    Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

    Om verder te gaan naar de website,
    verzoeken wij u om akkoord te geven.

    Gaat u hiermee akkoord?

    Ja, ik accepteer de cookies