Bruine bonensoep

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

350 g bruine bonen
1 klein laurierblad
1 stukje foelie ter grootte van een postzegel
mespunt tijmpoeder
1 kleine gepelde ui
2 kruidnagels
300 g prei
2 middelgrote gesnipperde uien
150 g knolselderij
50 g aardappel
150 g gerookt vet spek
1 Gelderse rookworst
peper, zout, evt. aroma
8 el kleingeknipte selderie

HULPMIDDELEN

Grote soeppan


Deze soep neemt nogal wat tijd door de lange week- en kooktijden, maar het is de moeite waard! Het aantal personen is moeilijk te geven, dat hangt van de eetlust af.

Voorbereiding

Week de bonen gedurende minstens 8 uur. Snipper de prei en de grote uien, snijd de knolselderij, de aardappel en het vet spek in kleine blokjes

Bereidingswijze

Zet de bonen op met het weekwater, laurier, foelie en tijm; prik een paar gaatjes in de kleine ui en steek daar de kruidnagels in. Doe de ui in de pan en giet er zoveel kokend water bij dat de bonen 3 cm onder water staan. Laat de bonen gaar worden (duurt 1 a 2 uur) en neem het laurierblad, de foelie en de kruidnagels uit de pan. Pureer de bonen voor een deel fijn en doe de prei, ui, knolselderij, aardappel en het spek in de pan met zoveel kokend water dat dit 2 cm boven de vaste ingredienten staat. Roer tot de inhoud van de pan kookt, leg het deksel op de pan en laat de soep 20-30 min sudderen; voeg dan de rookworst. Haal de rookworst na 10 min. uit de pan en snijd hem in plakken. Proef de soep en voeg naar smaak peper, zout en aroma toe.

Serveertips

Lekker met donkerbruin brood.

Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henny_b_b
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies