• Eigen recept
  • Top 100

Recept indische smoor 

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

500 gram Rundvlees
1 tot 2 teentjes geperste knoflook
1 tot 2 grote gesnipperde ui
1 dl zoete ketjap (manis)
(Voor een aantal mensen is dit te sterk. Doe daarom voor de eerste keer iets minder ketjap gebruiken. Maar je kunt na het uurtje het verdampte vocht weer aanvullen.)
1 bouillonblok (of zelf getrokken bouillon)
2 tot 3 eetlepels witte of bruine suiker of Gula jawa
scheut sla-olie
2 tot 3 dl water
Nootmuskaat
half heelepeltje "buisman"
Dit is een soort smaakversterker welke je normaal bij de koffie doet tijdens koffiezetten. (is niet echt noodzakelijk voor het recept, maar om het authentiek aan recept van mijn oma te laten,vermeld ik het toch)

Tip over de Ketjap:
Je kunt 2 merken ketjap nemen: (bij de plaatselijke toko)

1: De iets minder zoete van Ketjap Medja no. 1 of
2: de iets zoetere met het rode label Naam van het merk heb ik even niet bij de hand. ga ik opzoeken...heb vorige week laatste fles opgemaakt. Het zijn in ieder geval altijd witte vierkant langwerpige plastic flessen.

P.S.
Voor de locals: Aangezien ik in Roermond woon:
Bij Toko Djawa weten ze welke ketjap je kunt gebruiken...

HULPMIDDELEN

pannetje met deksel

knoflookpers

Nootmuskaatrasp

Indische smoor

heerlijk zoet gerecht

Indische smoor

heerlijk zoet gerecht

Indische smoor

heerlijk zoet gerecht

Indische smoor

heerlijk zoet gerecht

heerlijk zoet gerecht
heerlijk zoet gerecht
heerlijk zoet gerecht

Luisterrecept - Kook mee met Pim!
Audio wordt geladen...
Aangeboden door Harman Kardon MaestroKitchen

Recept van mijn (Indische) oma. Een heerlijk recept met rundvlees, (of kip of varkensvlees, wat je maar wil)

Een gerecht wat niet in een rijsttafel mag ontbreken.
Zeer geliefd, vooral bij kinderen vanwege de milde en zoete smaak. Dit recept heeft overigens op rtl-text gestaan. Mijn oma was zeer trots.... Als ik het gerecht proef voel ik me weer een klein kindje op bezoek bij oma... lekker smullend van de smoor!

Voorbereiding

Rundvlees (of kipfilet, of varkenspoulet) in blokjes snijden
uitje fijn snipperen
knoflook pellen

Bereidingswijze

Doe een bodem sla-olie in de pan.
Fruit de uitjes en voeg vervolgens de blokjes vlees toe en pers de knoflook uit. Even gaar laten worden en vervolgens de suiker toevoegen.
Blussen met ketjap en de bouillon of water toevoegen. Als laatste peper en zout en een beetje nootmuskaat toevoegen.
Laat nu het gerecht minimaal een uur smoren met deksel en op klein vuurtje. Maar het is beter om langer te smoren. Let er op dat je na en eventueel tijdens het smoren weer een beetje water toevoegd, omdat er ook veel vocht verdampt. Anders wordt de smaak te sterk...of erger nog.... verbrand je gerechtje

Serveertips

Heerlijk voor bij de rijsttafel.
Eventueel een beetje verse gember toevoegen. (maar probeer het gerecht eerst zonder.)

In plaats van rundvlees kun je ook kip (Filet, bout) of varkenspoulet gebruiken.

Mijn andere indonesische recepten:
klik voor hete smoor

klik voor indische rookworst (aanrader)

klik voor indische chipies (om te blussen)

klik voor Pepesan (makreel)

klik voor knoflook pinda`s

tofusalade target=_blank>klik voor Ketopra (Indische Tofusalade)






P.S. Bedankt voor alle leuke reacties! Ik had al een poos niet meer gekeken, maar was verrast door de reacties

Leuk recept? Deel het
Reacties (170)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van rogerjacobs
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies