Braden op kerntemperatuur.*

  •  …
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Het braden vergt geen behendigheid, het biedt wel de zekerheid dat het vlees de juiste gaarheid heeft en supermals is.

Hoe lager de oventemperatuur hoe langer de bereidingstijd en als stelregel wordt de oven 15 graden hoger gezet dan de gewenste kerntemperatuur.

Voorbeeld, voor een stuk vlees van 1 á 1,5 kg, met als kerntemperatuur 65 graden en een oventemperatuur van 80 graden, vergt het ongeveer 3 uur voordat de kerntemperatuur bereikt is.


Altijd de juiste gaarheid bij het bereiden van dikke stukken vlees, wild, gevogelte en vis, ook al wijkt uw oventemperatuur af. In principe kan er niets mis gaan.

Een kerntemperatuur meter is een meethulp die digitaal temperatuur weergeeft, deze is uitgerust met een temperatuursensor die in het vlees wordt geprikt.

Het laat toe dat er met lagere temperaturen kan worden gewerkt, waardoor de vleessappen in het vlees bewaard blijven hetgeen de malsheid en structuur ten goede komt.

Om salmonella besmetting te voorkomen is voor kip, kalkoen en varkensvlees een hogere kerntemperatuur vereist!

De aanschaf van een kerntemperatuurmeter vergt geen grote investering, Ikea verkoopt deze voor minder dan 10,00 euro.

Voorbereiding

Kruid het vlees volgens receptuur, maar voeg géén zout toe !!!

Het vlees mooi aanbraden in de pan of braadslee. Steek vervolgens de meetdraad/pen in het dikste deel van het vlees, vermijdt kontact met botten!!! en plaats het vlees in een voorverwarmde oven.

Zodra de kerntemperatuur wordt bereikt is het vlees klaar.

Zout het vlees, verpak het in aluminiumfolie en laat het geheel een minuut of 10 rusten, het vlees gaart nog 1 à 2 graden door.

Bereidingswijze

Vleessoort ......doorbakken.........rose...............rood
Kip .......................80 C
Kalkoen..................85 C
Varkensvlees...........75 C...........68-70 C
Varkenshaas............75 C...........68-70 C
Kalfsvlees............70-75 C...........60-65 C
Rundvlees...........60-65 C...........50-55 C............48-50 C
Lamsvlees........... 70-75 C..........60-65 C
Eend.......... ...........67 C
Eendenborst.......60-65 C...........50-55 C
Pastei................72-74 C
Terrines.............60-70 C
Foie gras.................60 C
Witvis.....................60 C
Zalm.......................45 C
(zalm)Forel..............50 C
Makreel..................65 C

Serveertips

U kunt deze temperatuurmeter ook gebruiken bij het bereiden van dikke stukken vlees in de braadpan of op de BBQ, tijdens deze bereiding de sensor keer op keer na het meten verwijderen.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van branies
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies