SAMBEL KATJANG (Pindasaus)

  • Indonesisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 4 kemiri noten, 1 ons geroosterde of gebakken pinda's, zout naar smaak, een stukje trassi, 1 dessertlepel suiker (Javaanse suiker), 2 eetlepels azijn, 5 lomboks, eventueel wat hebbie (gemalen garnalen, kant-en-klaar bij de toko)

HULPMIDDELEN

Koekepan, vijzel of blender


Tamarinde is zoet/zuur van smaak, je kunt die bij de Toko kopen.
1 eetlepel in een halve theekopje mengen en alleen het sapje gebruiken dus even in een zeef doen en uitlekken.

Voorbereiding


Bereidingswijze


De knoflook, trassi en de kemiri worden vooraf gepoft of gebakken in een koekepan daarna stampen of fijnmalen. De pinda's worden evenals de kemiri fijn gestampt.
De hebbie, lomboks, trassi en het zout fijn stampen en bij de pinda's en kemiri voegen.
We mengen alles goed door elkaar en maken af met azijn en suiker. We doen er ca. 4 eetlepels water bij.
De sambel katang moet zuur en pittig van smaak zijn.
We kunnen er ook fijngewreven stukjes rabarber in doen, die dan de Indonesische blimbing (stervrucht) vervangt. Als je stervrucht hebt, is dat aangeraden. Je kunt ook in plaats van azijn (stervrucht, rabarber) tamarinde in doen.

Serveertips


Deze katjangsaus wordt bij gestoomde groenten en bij gebakken tahoe gegeven.

Bron

Schoonmoeder

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van emuntje48
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies