Limburgs Zuurvlees

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

2 doorregen runderlappen (500-600 gram) - 5-8 dikke uien (al naar gelang je eigen voorkeur) - ontbijtkoek - appelstroop (limburgse wel te verstaan) - boter - bloem - azijn - kruidnagels - jeneverbessen - laurierblaadjes - zout en peper - nootmuskaat.


Een lekker sudderrecept!

Voorbereiding

Bereidingstijd: voorbereiden 10 minuten, bereiden 30 minuten + 2 uur.

Bereidingswijze

Snijd de runderlappen in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Snipper de uien in niet te kleine stukjes. Braad de stukjes rundvlees in een grote braadpan met voldoende boter op hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Verwijder eventueel overtollig vleesnat (niet weggooien, later weer toevoegen). Vlees licht kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Als het vlees bruin begint te worden de uien toevoegen en deze ca. 5-8 minuten meefruiten.
Voeg 3 eetlepels bloem toe en roer deze goed door de vlees-uien massa. Voeg zoveel water (in gedeelten) toe totdat er een hachee-achtige substantie is ontstaan.
4-6 eetlepels azijn (naar eigen smaak), 10-15 jeneverbessen, 10-15 kruidnagels en 6 laurierblaadjes toevoegen. Deksel erop en het geheel gedurende ongeveer 1 uur op laag vuur laten sudderen. Af en toe roeren. Als de massa te dik wordt, voeg dan wat water toe.
Na 1 uur heeft het geheel wat kleur gekregen. 4 Plakjes ontbijtkoek (1.5 cm. dik) in blokjes van 1 bij 1 cm. toevoegen, plus ruim 2 eetlepels appelstroop. Goed doorroeren en nog 1 tot 1 1/2 uur laten doorsudderen. Af
en toe omscheppen. Na 1 tot 1 1/2 uur is de peperkoek opgelost. Even proeven of de smaak goed is. Eventueel nog wat azijn, appelstroop of ontbijtkoek toevoegen. Laurierblad, jeneverbessen en kruidnagels mag je nu verwijderen. Indien nodig voor opdienen binden met maizena of bloem (meestal niet nodig, want de peperkoek bindt ook).
Lekker met zelfgemaakte aardappelpuree, rode kool (met appeltjes) en appelmoes.

Serveertips

Je kunt dit heel goed een dag van tevoren maken en vlak voor 't eten weer opwarmen.

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van leon
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies