Bruine Bonen met Rijst

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

100 gram zoutvlees (of dikke plak pekelvlees) 100 gram ham ( dikke plak) 200 gram hamlap halve tl nootmuskaat 2 uien gesnipperd 1 dunne prei in ringetjes 1 winterwortel in stukjes 1 groene of rode paprika in reepjes 2 el olie 1 vleestomaat in stukjes 4 tenen knoflook, geperst 1 blik of pot bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt 1 klein blikje tomatenpuree 1 flinke eetlepel gehakte bladselderij 2 el mushroomsauce (of sojasaus) 1 tl worcestershiresauce 2 kleine maggi bouillonblokjes 2 dl water 1 Madam Janetpeper 1 tl suiker peper en zout uit de molen

HULPMIDDELEN

Flinke braadpan of wok met deksel


Een traditioneel Surinaams recept uit het boekje Exotisch koken met kruiden (1993 Teleac) Overheerlijk, boordevol groente, niet moeilijk te maken dus echt de moeite waard om te proberen.

Voorbereiding

Maak alle groente schoon en snijd het vlees in stukjes. Bestrooi de hamlap met nootmuskaat, peper en zout. Als je zoutvlees gebruikt moet je dit eerst 15 minuten uitkoken om te ontzouten.

Bereidingswijze

Verhit in de pan de olie en bak achtereenvolgens de hamlap, zoutvlees, ham, ui, wortel, paprika, prei en knoflook lichtbruin. ( Niet alles tegelijk in de pan doen want dan wordt het niet bruin) Voeg het water toe en laat alles 5 minuten pruttelen. Nu kunnen de bonen, de bouillonblokjes, de tomatenpuree, de worshestershiresauce, de mushroomsauce, de selderij en de tomaat erbij. Schep alles goed door en leg de Madame Janet erbovenop. Deze is onontbeerlijk voor de smaak maar zorg ervoor dat de peper heel blijft. Laat alles met de deksel op de pan 25 minuten zachtjes sudderen. Schep ondertussen een of twee maal voorzichtig door. Breng voor het serveren op smaak met de suiker.

Serveertips

Verwijder de peper. Serveer er rijst bij en strooi nog een klein beetje fijngesnipperde selderij over je gerecht.

Bron

Exotisch koken met kruiden, Teleac

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van molenmeisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies