Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Gevulde speculaas taartje

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 8 personen

250 gram zelfrijzend bakmeel -
mespunt zout -
2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden -
150 gram lichtbruine basterdsuiker -
150 gram boter -
1 lepel melk -
plm. 200 gram amandelspijs -
50 gram ontvliesde amandelen of 50 gram amandelschaafsel -
om te bestrijken:1 eidooier -
1 eetlepel melk


HULPMIDDELEN

Boterkoekvorm van pl. 24 cm doorsnede


Het recept voor dit heerlijke speculaas taartje stond in een bijlage bij Libelle ergens in de jaren 70. Daarna heb ik al veel recepten van gevulde speculaas uitgeprobeerd, maar dit recept blijft favoriet. Ik heb deze keer amandelschaafsel gebruikt omdat ik geen hele amandelen in huis had. Allebei de soorten zijn natuurlijk te gebruiken. Lekker met Sinterklaas.

Bereidingswijze

Doe zelfrijzend bakmeel met wat zout, speculaaskruiden en basterdsuiker in een kom.
Roer dit door elkaar.
Snij hierin de boter met twee messen klein.
Kneed hiervan met een beetje melk een soepel deeg.
Beboter de boterkoekvorm en bestrooi dit met wat bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Druk de helft van het deeg in de vorm.
Verdeel de amandelspijs over het deeg. Blijf 1 cm uit de rand.
Leg de tweede helft van het deeg erop.
Bestrooi de koek met de amandelen.
Klop de eidooier los met de melk en bestrijk de koek hiermee.
Zet de koek in het midden van de oven en bak deze gaar en bruin in 30 - 45 minuten.
Laat de koek vlakliggend afkoelen.

Tags, , ,

Serveertips

Je kunt natuurlijk ook zelf je amandelsijs maken, net als je speculaaskruiden.
Niet moeilijk en veel goedkoper.
Kijk eens bij:
Amandelspijs-om-zelf-te-maken
en
Speculaaskruiden-of-koekkruiden-zelf-gemaakt

Veel succes met het taartje.

Bron

In een hele oude Libelle bijlage



Leuk recept? Deel het
Reacties (27)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top